miercuri, 7 august 2013

ROSII LA BORCAN




Pentru perioada de iarna cand nu se gasesc rosii, - vorbesc de rosiile romanesti, care nu  se gasesc pe timp de iarna- pregatesc din vara borcane cu rosii pentru ciorbe, supe, sosuri.
De obicei folosesc rosii din gradina parintilor mei care, chiar daca nu mai au samanta aceea de rosie romaneasca, au totusi un gust deosebit.

Pentru Rosii la borcan  avem nevoie de:
- rosii bine coapte (din gradina proprie daca se poate)
- borcane
- capace 
- dispozitiv de capsat borcanele
- sare
Preparare:
Se spala rosiile sanatoase, se curata de codite si se taie bucati cat mai mici. Daca se curata si coaja este si mai bine. Normal asa ar trebuie sa se procedeze dar merg si cu coaja. Se taie toata cantitatea de rosii . Se adauga sare dupa gust si se pun rosiile in borcane.


Capacele se verifica daca se potrivesc cu borcanele si se capseaza.

 Se pun intr-un vas la fiert .



 Se fierb aproximativ 1 ora. In timpul fierberii capacele se umfla. Cand se racesc complet borcanele, capacele trebuie sa fie tase in jos . Aceasta inseamna ca s-au capsat bine si stau fara grija in camara, pana la vara cealalta , (daca mai ramane ceva) cand se intalnesc cu rosiile din recolta viitoare. Da, facem rosii la borcan pentru toata iarna. Aici este doar o prima proba, cateva borcane din primele rosii.
Dupa 1 ora de fiert, dam vasul jos de pe foc, ii punem capacul si il lasam asa pana a doua zi  cand se racesc bine borcanele.
Se verifica daca s-au tras toate capacele.



Capacele sunt bine trase, s-au capsat bine, vor sta in siguranta in camara .
Acestea sunt rosiile la borcan.




Daca v-am dat un motiv sa faceti rosii la borcan pentru iarna va spun : spor la lucru !