luni, 5 septembrie 2016

GOGOSI CU IAURT



 Imi era tare pofta de niste gogosi, si cum timp nu prea am, m-am gandit la niste gogosi fara drojdie, pentru ca acestea nu necesita timp de dospire si se pot face in cel putin o ora. Imi aduc aminte de reteta mamei din copilarie: faina, lapte prins de la vacuta noastra, oua de tara, ulei, zahar, vanilie si in  cel mai scurt timp, gogosile sfaraiau in tigae. Date printr-un praf de zahar pudra, cu ce pofta le mancam cand eram copii... dar cum nu le-am mai facut  de mult, nu mai eram sigura ca o sa nimeresc reteta, insa  pas cu pas am pus-o la punct si a iesit ceea ce vedeti in fotografie. Foarte gustoase si fragede si daca raman, sunt bune si a doua zi, nu se intaresc. Pot fi umplute cu dulceata, gem sau alte creme.

Dar sa incepem:

Ingrediente:

- 200 - 300 gr. iaurt
- faina - cat cuprinde
- 100 - 150 ml ulei
- 3 oua
- 150-200 gr. zahar - un pahar
- 1 lingurita rasa de bicarbonat de sodiu, stins in zeama de lamaie
- 1 lingurita esenta de vanilie
- un praf de sare
- coaja rasa de lamaie, zeama de lamaie

Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.

Preparare:

Se cerne faina.
Se face o adancitura in faina si se pune iaurtul, zaharul, uleiul .
Ouale se bat separat intr-un castron si se aduga peste ingredientele de deaupra.
Incepem sa mestecam cu lingura pentru a se omogeniza ingredientele.
Adaugam vanilie, sare, coaja de lamaie, bicarbonatul de sodiu stins in zeama de lamaie si continuam sa framantam pana obtinem o coca nu foarte tare dar elastica si omogena.

O lasam sa se odihneasca 10-15 minute.
Pregatim vasul in care coacem gogosile si zaharul pudra .

Dupa ce trec cele 15 minute impartim coca in 2-3 bucati, presaram faina pe blatul de lucru si intindem o foaie de cca. 1 cm grosime si cu ajutorul unei forme sau cu un pahar, taiem gogosile. Le punem deoparte a mesei si continuam pana ce taiem toata coca.

Se incinge uleiul si incepem sa punem gogosile la copt, incepand cu primele gogosi pe care le-am taiat.
Cand s-au copt le scoatem si le pudram cu zahar.

Asta este tot. Sunt foarte fragede si gustoase si cum va spuneam, daca mai raman, sunt bune si a doua zi.

Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu