miercuri, 31 iulie 2013

PLACINTA CU BRANZA (ca la mama acasa)




Aceasta placinta, este placinta mea preferata.  Reteta o stiu de la mama . Mama  facea foarte des placinta cand eram copii, nu numai cu branza, ci si cu dovleac, struguri, mere...Parca o vad pe mama asezand masuta mica in bucatarie si incepand a intinde foile de placinta... Eu stateam si o urmaream cum transforma ghemotocul acela mic de coca, intr-o foaie mare si subtire, care, pe masura ce se intindea nu mai incapea pe masuta. Intindea mai multe foi:  le aseza pe mesele din camerele din casa  pentru ca sa se usuce putin. Stia foarte bine cit timp sa le lase pentru a fi tocmai bune de umplut si puse in tava.  Imaginati -va o zi de iarna cu nameti, iar in cuptorul sobei din bucatarie, sfaraind placintele. Dar nu numai iarna facea mama placinta. Facea de cate ori aveam pofta si nu numai placinta ci si alte bunatati, pe care numai ea stia sa le faca asa de bine. Ce amintiri... Dar sa trecem la treaba:
Ingrediente pentru 2 foi :
- 200 ml apa calduta
- 3 linguri ulei
- 1 lingurita otet
- un praf de sare
- faina cat cuprinde
Ingrediente pentru umplutura:
- 1 kg. branza de vaci putin sarata
- 6-7 oua
- 300gr. zahar
- 200 ml iaurt
- 200 ml lapte dulce
- esenta vanilie
- stafide
- zeama de la 1/2 lamie
- zahar pudra vanilinat

Pentru foi, se framanta o coca din ingredientele mentionate se imparte in doua parti si se lasa pe planseta sa se odihneasca cca. 20 minute, dupa care incepem sa intindem prima foaie.





Se intinde o foaie cat mai subtire posibil.


 Cam asa arata o foaie intinsa, are diametrul de cca. 70 cm. 


 Se lasa putin sa se usuce foaia, pentru ca atunci cand se pune umplutura sa nu se inmoaie .
 Se pregateste umplutura. Branza se da prin razatoarea mare, se adauga ouale batute cu furculita, zaharul, iaurtul, putin lapte dulce, esenta, zeama de lamaie, se amesteca bine pana se omogenizeaza.
Se incepe a se umple foaia.Se unge foaia cu ulei, se asaza umplutura, se presara stafide si se ruleaza placinta.


 Se taie si se aseaza in tava unsa cu ulei . Eu am pus si hartie de copt unsa cu ulei dar am facut si fara hartie de copt alta data. Se prinde putin dar nu este nici o problema. Se unge placinta cu ulei, cateva linguri de lapte  dulce si se da la cuptorul incins pentru cca. 1 ora.


Dupa ce s-a copt se scoate din cuptor, se pudreaza cu zahar pudra vanilinat si se taie in bucati mai mici.



 
Este super buna. Mai ales calda. Dar nici rece nu e de colo...
Pofta buna!