luni, 20 ianuarie 2014

MUSACA DE CARNE CU CARTOFI PRAJITI


Este un preperat foarte gustos. Pentru cine vrea sa se ingrase, nu este nici o problema, dar  cei mai plinuti, daca vor sa tina la silueta, trebuie sa manance cu retinere.

Ingrediente:

- 1,5 kg. carne tocata de porc si vita, sau numai de porc dar nu foarte grasa
- 500 gr. cartofi
- 4-5 cepe
- 4-5 oua
-  sare,piper
-1 cana suc de rosii
- 500 gr.cascaval
- o legatura de patrujel verde

Preparare:
 Se curata,  se taie felii si se prajesc cartofii.
Separat intr-o alta cratita  pe foc se pune un pic se ulei, ceapa tocata impreuna cu carnea tocata si se lasa sa fiarba amestecand din cand in cand. Cand carnea a piedut culoarea rosie si si-a lasat zeama iar ceapa s-a inmuiat, se da jos de pe foc si se lasa la racit. Dupa ce s-a racit, se adauga 4-5 oua, sare, piper, o legatura de patrujel si se amesteca bine toata compozitia. Eu aici, nu am pus patrujel pentru ca nu am avut,  ca sa va spun sincer am uitat sa cumpar (halal gospodina!).

Se ia un vas mai mare, pe care o puteti pune in cuptor, se unge cu ulei sau cu unt si incepem sa punem un rand de cartofi, un rand de carne si sa radem cascaval. Dupa aceea iar un rand de cartofi, carne,cascaval pana terminam toata compozitia. Ultimul rand sa fie carne +cascaval. Turnam peste toata aceasta compozitie o cana de suc se rosii. Sucul de rorii trebuie sa depaseasca cascavalul. Se da la cuptorul incins pt. cca. 1 ora
pana se rumeneste bine .



Se serveste calda cu gogosari sau muraturi.

Pofta buna!

PASTE CU SOS DE ROSII SI CIUPERCI


Ingrediente:
pentru 2 portii:

- cca. 300 gr. paste
- doua cepe potrivite
- cativa catei de usturoi mai mari
- ulei pentru prajit
- 1 borcan de ciuperci mic sau ciuperi proaspete preparate in casa
- 2-3 linguri de pasta de rosii
- 2-3 rosii proaspete sau rosii din borcan pragatite de cu vara, sau suc de rosii
- piper
- sare,
- zahar,
- cimbru
- branza speciala pt. spaghete tip Gorgonzola 
- un pahar de vin demidulce

Preparare
Pregatim prima data sosul.
Ceapa si usturoiul se toaca marunt si se pun in cratita cu ulei la prajit, pana capata o culoare aurie. Se adauga rosiile tocate marunt se lasa pana se topesc putin dupa care adaugam pasta de rosii si apa pana obtinem un sos destul de fluid. Se pune un pahar de vin .Se lasa sa fiarba pana se leaga putin sosul, dupa care se potriveste de sare si zahar. Nu va pot spune cantitatile. Fiecare trebuie sa guste pana obtine un sos potrivit de sarat si dulce. Se adauga ciupercile fierte si se mai lasa un clocot, doua. Se adauga piperul dupa gust plus cimbrul. Sosul este gata.

Intre timp ar trebui sa puneti si pastele la fiert. Pastele se fierb in apa clocotita cu putina sare.Timpul de fierbere este cel indicat pe cutie. Nu trebuie sa le fierbeti mai mult decat timpul indicat. Cele mai bune paste sunt cele fierte "al dente".
Cand pastele s-au fiert se trec prin strecuratoare de paste, se clatesc cu multa apa, eu le clatesc cu apa calda, se pun inapoi in vasul in care au fiert si se adauga cateva linguri de sos peste ele. Se tin putin pe foc pana absorb putin sosul.
Cand se servesc punem pastele in farfurie si mai adaugam sos din abundenta iar la sfarsit presaram branza rasa peste tot. Eu aici am facut varianta de post si nu am pus Gorgonzola. Dar sunt foarte bune si in aceasta varianta. Sigur ca branza ii schimba gustul si sunt mult mai bune, dar nu sunt rele nici fara. Acestea fiind spuse, va invit la masa .

Pofta buna !