luni, 5 august 2013

COMPOT DE PIERSICI




 
Ingrediente 
Piersici potrivit de copate si sanatoase, zahar, borcane cu capace.

Preparare
Se spala fructele, se taie, se elimina eventualele parti stricate si samburii.
Se pun fructele in borcane, se adauga zaharul, 3-4 linguri pentru fiecare borcan, se umplu borcanele cu apa.

 
Se pun capacele, se infileteaza bine si se pun cu gura in jos pe un prosop .



 Se pregateste vasul in care se vor pune borcanele la fiert. Se pun betisoare de lemn pe fundul vasului. Se mai verifica inca odata borcanele daca s-au inchis bine capacele si se pun in oala la fiert.

 
Se pune apa si se lasa sa fiarba 20-30 minute din momentul in care a inceput apa sa fiarba.
 
 
Dupa 30 de minute se opreste focul, se da vasul jos, se pune capacul si se lasa asa pana a doua zi cand se raceste apa. A doua zi se scot borcanele se eticheteaza si se dau la camara. Acest compot poate fi folosit cu mare succes la prepararea torturilor cu fructe, la prepararea salatelor de fructe si a altor prajituri cu fructe.


 
Pofta buna la compot de piersici!


CIORBA DE LEGUME





Am intrat in Postul Sfintei Marii si pentru cine tine post, va prezint reteta unei ciorbe de legume de post.
Ingrediente:
- 1-2 morcovi
- 3-4 cepe
- radacina si frunze de telina
- 1 dovlecel
- 1 praz de marime medie sau jumatate de praz
- 1 pastarnac
- 2 maini de boabe de mazare
- 1 mana de pastai de fasole
- 1-2 ardei grasi
- 3-4 cartofi mijlocii
- cateva frunze de stevie ( eu le am congelate din primavara)
- cateva rosii bine coapte
- o legatura de leustean verde
- bors pentru acrit
- 2-3 linguri de ulei
- 1 lingura de orez
- sare
Preparare:
Se curata ceapa, prazul, morcovii, telina, pastarnacul, se toaca mai mare mai mic cum doreste fiecare. Mie imi plac tocate mai mici si de aceea nu se prea vad in farfurie. Se pun in oala la fiert cu apa cam pana la jumatatea oalei poate si mai mult. Stiu ca asa ar trebui sa fie, apa suficienta de la inceput pentru ca sa se obtina o supa buna de legume. Se pun la fiert. Dupa cateva clocote se adauga mazarea, fasolea pastai rupta in bucati mai mici  si frunzele de stevie tocate marunt, 2-3 linguri de ulei, orezul spalat in cateva ape si un praf de sare. Se fierb cca. 20-25 minute. Intre timp se curata cartofii, se taie cubulete si se adauga supei.
Se mai fierbe supa inca 10 -15 minute cat sa se fiarba putin cartofii. 
Se spala si se oparesc rosiile, se curata de coaja si se taie cubulete sau se pun in Braun si se toaca marunt.
Se adauga supei.

Se lasa sa  fierba 15-20 minute.
In acest timp se taie dovlecelul cubulete si se pune in supa. 


Pentru ca dovlecelul se fierbe foarte repede, se pune spre final. Se taie ardeiul si se adauga si el. Mama il punea intotdeuna la sfarsit in ciorba pentru ca sa nu se piarda aroma ardeiului. Dar putem pune in acest punct ardeiul tocat si mai pastram o jumatate din ardei sa-l punem la sfarsit.


Supa noastra este aproape gata. Punem borsul intr-o craticioara sa dea un clocot dupa care il turnam peste supa de legume. Lasam sa dea in fiert. Gustam sa vedem cat este de acru, potrivim de sare.Daca este prea acru mai adaugam putina apa, daca este prea dulce, mai adaugam bors. Nu am mentionat cat bors se pune pentru ca depinde foarte mult daca borsul este acru sau nu si de cat de acra sau dulce va place ciorba. Inca cateva clocote si ciorba este gata. In acest timp spalam si curatam leusteanul, il tocam marunt si dupa ce am stins focul, punem leusteanul .
Ciorba este gata. Este super buna, fara a adauga vegeta sau alte concentrate de legume din comert.
 Pofta buna!