marți, 26 noiembrie 2013

SUPA DE FASOLE - de post



 Veti gasi cu siguranta aceasta supa de fasole si pe alte bloguri. Eu va prezint supa de fasole pe care o stiu de la mama. O facea intotdeauna numai de post . Nu a facut niciodata fasole cu carne. Eu am facut cu ciolan afumat, cu costita afumata, un deliciu nu alta, dar acum sa facem supa de fasole de post.

Ingrediente

- o farfurie de supa cu boabe de fasole
- 4-5 cepe mijlocii + 1 legatura de ceapa verde
- un morcov
- un pastarnac,
- radacina de patrunjel
- radacina de telina + frunze de telina
- un ardei gras,
- rosii sau bulion, pasta de rosii
- ulei
- sare

Se curata boabele de impuritati, se spala in cateva ape, si se pun intr-o cretita pe foc sa dea cateva clocote.
In acest timp se curata legumele. Dupa ce fasoalea a fiert cateva clocote, se arunca apa si se pun boabele in oala sub presiune. Se adauga apa rece cat sa poate fierbe boabele cca. o ora si se pune oala pe foc.

Jumatate din ceapa se toaca si se pune in oala. Se adauga legumele tocate, un praf de sare, cateva linguri de ulei si se lasa sa fierba cca. 1 ora - depinde de fasole .
Dupa o ora se incearca boabele daca sau fiert.  Se trece la facut rantasul pentru a drege fasolea.

Restul de ceapa se toaca si se pune intr-o cratita la prajit impreuna cu cateva linguri de ulei. Se lasa sa prinda ceapa culoarea aurie si se pun rosiile tocate sau bulionul, pasta de rosii si se mai tine un minut-doua pe foc.
Rantasul este gata. Se adauga supei de fasole care trebuie sa mai dea cateva clocote in fiert. Se potriveste de sare. Supa de fasole este gata. Se stinge focul si se adauga frunze de telina tocate marunt. Se pune capacul si se lasa sa se odihneasca pana va fi servita la masa.
Se serveste cu ceapa rosie, muraturi si alte salate, fiecare dupa cum doreste.

Pofta buna!