miercuri, 11 decembrie 2013

PLACINTA CU DOVLEAC - de post (cu ulei)



Aceasta este o alta placinta pe care o facea mama in copilaria noastra si pe care o fac si eu de cate ori am un dovleac bun. Fac aceleasi foi pe care le gasiti la Placinta cu branza. Ingredientele pentru foi sunt aceleasi. Dar sa dealiem:

Ingrediente pentru 2 foi de placinta:

- 200 ml apa calda
- 1 lingurita otet
- 2-3 linguri ulei,
- un praf de sare
- faina 
- dovleac 
- ulei pentru uns tava si foile
- zahar
- zahar vanilinat pentru ornat.
- scortisoara, stafide

Pentru foi, se framanta o coca din ingredientele mentionate se imparte in doua parti si se lasa pe planseta sa se odihneasca cca. 20 minute, dupa care incepem sa intindem prima foaie.
Se lasa foaia sa se usuce putin, timp in care dam dovleacul pe razatoarea mare si impreuna cu cateva linguri de zahar - in functie de cat de dulce ne place si cat de dulce este dovleacul -  il punem pe foc si il calim putin cat sa ramana inca tare.
Se unge foaia cu putin ulei, si se pune dovleacul, scortisoara, ca mai jos.
Se ruleaza placinta si se pune in tava tapetata cu hartie de copt si unsa cu ulei.
Deasupra se mai stropeste placinta cu un pic de ulei . Se introduce tava in cuptorul incins unde de tine cam 1 ora, depinde de cuptorul fiecaruia. Cand este rumenita  placinta este coapta. Se scoate, se pudreaza cu zahar vanilinat , se  lasa sa se raceasca dupa care se taie si se asaza pe o farfurie.
Pofta buna!