luni, 27 aprilie 2015

CHEESECAKE IN STIL GERMAN SAU PASCA FARA ALUAT

 Este a doua sau a treia oara cand fac aceasta Pasca/cheesecake si nu am apucat sa postez reteta.
 Este reteta Adinei de pe blogul Adina's kitchen&travel.

Asadar:

Ingrediente pentru pasca fara aluat:
- 1 kg. branza dulce de vaci
- 200 gr unt de 65% grasime
- 7 oua
- 150 gr. stafide
- 250 gr. zahar
- 5 plucuri de zahar vanilat
- 1 varf cutit de sare
- 40 gr. faina
- 80 gr. gris de grau
- 1 praf de copt
- 1 lamaie

Preparare:
Lamaie se da prin razatoare si se stoarce pentru a obtine zeama.
Stafidele se lasa la inmuiat in putin suc de lamaie.
Untul si sarea se amesteca pana se formeaza o pasca cremoasa.
Se separa galbenusurile de albusuri.
Intr-un castron mare, se pune branza amestecata cu stafidele, zaharul si zeama de lamaie.Amestecam cu untul moale.Galbenusurile se freaca cu zaharul si vaniliile si le adaugam amestecului sa se uniformizeze, Faina, grisul si praful de copt se amesteca si se inglobeaza in branza.

Albusurile se bat spuma pana se intaresc si se incorporeaza in restul preparatului amestecand usor cu o spatula. Presaram coaja de lamaie.

Aluatul se pune intr-o forma tapetata si unsa cu hartie de copt.Se introduce in cuptorul incalzit la 170 grade timp de cca. 60 minute. Ca sa nu se rumeneasca prea tare puteti sa o acoperiti cu o folie de aluminiu. Din pacate o sectiune nu am pentru ca am uitat sa o fotografiez. Va poftesc sa o preparati pentru ca este foarte buna, fina si se poate face si  in cursul anului, nu numai de Pasti.

Pofta buna !




CHEESECAKE CU GLAZURA DE CIOCOLATA by Martha Stewart inspiration



Cheesecake cu glazura de ciocolata, un deliciu la propriu, inspirata dupa o reteta a Marthei Stewart. Spun inspirarat pentru ca reteta originala era cu Unt de arahide si eu nu am pus, pentru nu am avut in momentul in care m-am hotarat sa fac aceasta bunatate de desert plus ciocolata topita in compozitie. Dar, promit ca nu voi rata ocazia de a va prezenta si reteta originala. Este un deliciu,este un amestec de gusturi pe care numai daca gustati, veti realiza ce bunatate de prajitura este. 
Asadar,

Ingrediente:
Pentru blat:
300 gr. biscuiti cu cacao
2 linguri unt nesarat topit
2 linguri de zahar tos

Umplutura:
4 cutii de crema de branza a cate 250 g fiecare la temperatura camerei
250 gr. zahar tos
un praf de sare
1 lingurita esenta de vanilie
4 oua mari, la temperatura camerei

Glazura:
200 gr. ciocolata  (120 gr. ciocolata 90% caacao + 80 gr ciocolata alba
3 linguri cu varf de zahar pudra
3 linguri cu unt
1 lingura miere
6 linguri lapte



Preparare:
Incalziti cuptorul la 165-170 gade C. Taperati o forma de cca. 26 cm. diametrul cu hartie de copt si unsa cu unt.
Sfaramati intr-un blender biscuitii, amestecati-i cu zaharul si untul topit si asezati-i pe fundul formei deja pregatite, asa cum vedeti in imaginea de mai jos.
Introduceti in cuptor si coaceti  cca. 10 minute. Scoateti din cuptor si lasati sa se raceasca complet.

Umplutura:
Bateti crema de branza cu mixerul la viteza medie pana devine pufoasa, cam 3 minute. Reduceti viteza si adaugati zaharul si continuati sa bateti pana se topeste zaharul. Adaugati sarea, vanilia si ouale cate unul pe rand batand dupa fiecare pana se amesteca cu crema. Nu bateti mai mult decat este necesar.

Turnati crema obtinuta peste blatul de biscuiti racit si asezati forma intr-o tava mai mare. Turnati apa fierbinte si introduceti cu grija totul in cuptor. Apa din tava trebuie sa fie cam pana la jumatatea formei de cheesecake.
Coaceti pana cand se rumeneste, dar in mijloc este inca moale si se misca, adica cam 1 ora si douazeci de minute. Scoateti din cuptor, lasati sa se raceasca complet cel putin 6 ore sau peste noapte. Inainte sa o scoateti din forma deslipiti cu un cutit pe margine. Puneti cheesecake-ul pe un platou si pregatiti glazura.
Glazura:
Se rupe ciocolata in bucati cat mai mici si se pune intr-un vas pe foc mic impreuna cu untul si laptele. Se mesteca continuu pana se topeste ciocolata dupa care adaugam zaharul, mestecam sa se topeasca si zaharul. Se lasa sa dea un clocot, se da jos de pe foc, se lasa citeva ceva secunde sa se racoreasca putin dupa care se adauga mierea. Se omogenizeaza si se toarna imediat peste cheesecake.


Se pune prajitura in frigider .
Gata, aceasta a fost tot. Asteptam sa gustam.
Pofta buna!







COZONACI


 Se spune ca nu esti o gospodina buna, daca nu stii sa faci cozonaci. Eu am incercat in ultimii ani sa tot fac. Si ca sa fiu sincera, vreau sa va spun  ca  prima data cand am facut, mi-au iesit super. Fasii-fasii asa cum se spune, ca de fapt acesta este punctul dupa care se considera cozonacul reusit sau nereusit. Eh, norocul incepatorului, pentru ca dupa aceea nu mi-au mai iesit fasii-fasii, dar am perseverat, pentru ca perseverenta este mama invataturii... si iata ca anul acesta, zic eu, cred ca sunt reusiti. Reteta este a Gabrielei Cara pe care o urmaresc indeaproape si ii incerc retetele. Ea spune ca nu este nici un secret. Asa este,dar  important este ca toate ingredientele sa fie de calitate : faina pentru cozonac, drojdia proapaspata, ouale, unt cu procent de grasime de cca. 80%  si bineinteles sa-i acorzi toate atentia. 

Ingrediente:
Pentru aluat: 
- 1 kg. faina
- 50 gr. drojdie proaspata
- 250 gr. zahar
- 500 ml. lapte
- 20 gr. grasime , ulei si unt topit
- 5 galbenusuri
- 1 lingurita rasa de sare
- arome: coaja rasa de lamaie,portocala, esenta de rom, ezenta de vanile

Pentru umplutura:
cacao,
zahar, 
rahat,
stafide, nuca , ce va pofteste inima.

Mod de preparare
Incepem sa pregatim aluatul.
Intr-un vas mai mare, se cerne faina, chiar si de doua ori ca sa fie mai pufoasa. Eu am cernut-o de trei or,sa fiu mai cu mot.
Se incalzeste laptele intr-un vas si se dizolva zaharul si vanilia. 
Maiaua se face din putin lapte, adica cateva linguri, drojdie si faina. Se desface drojdia in lapte caldut, din cel pregatit deja si se adauga cateva linguri de faina pana se obtine o pasta omogena nu foarte tare. Presaram faina peste pasta obtinuta si o lasam sa se dospeasca  la loc cald, cam 10-15 minute, pana cand se "crapa faina".

Se freaca galbenusurile cu sare, coaja de lamaie si portocala. Eu nu am pus coaja de lamaie sau portocala pentru ca nu place tuturor.

Cand drojdia a crescut se pune in vasul cu faina, se adauga laptele caldut  si galbenusurile. Se amesteca cu mana pana cand se incorporeaza toata faina si coca se leaga. In acest punct cu mana luam din untul amestecat cu ulei, (care au fost amestecate pe foc domol, nu fierte) si continuam framantatul pana terminam toata grasimea, timp de cira 30 de minute. Da, 30 de minute. Framantam, impaturim si batem coca de vas timp de 30 de minute, pana face basici. Nu este de gluma, sa stiti. Eu asa am facut. Acoperim vasul cu un servet si il punem la crescut la loc cald, ferit de curent, cam o ora si jumatate. Asa arata coca dospoita, gata sa fie pusa in forme.



Dupa ce aluatul a crescut, ungem planul de lucru cu ulei si impartim aluatul in doua parti. Apoi fiecare parte la randul ei in doua parti. Intindem foile cu mana, le umplem cu cacao,zahar,stafide,rahat, ce ne place si formam doi cojonaci impletiti pe care ii punem in doua forme tapetate cu hartie si unse cu ulei. Lasam la crescut in forme cam 40 de minute . II ungem cu galbenus de ou amestecat cu lapte, presaram zahar tos, mac, susan, ce dorim . Ii coacem in cuptorul incins la 180 C cam 40-45 minute.

Cam asa aratau cand i-am scos din cuptor.


Si asa taiat.
Eu zic ca nu e rau. Oricum s-a mancat, nu a ramas o frimitura. Si cu prima ocazie voi repeta experimentul.

Incercati, si veti reusi.

Pofta buna !