luni, 10 februarie 2014

CIORBA DE PERISOARE

Ingrediente pentru 6-8 litri
- 1 kg de carne de porc nu prea grasa
- 1 ou,
- 2 linguri de orez
sare, piper,
2-3 cepe
1-2 morcovi 
1 pastarnac,
o telina mica
ardei verde,ardei rosu
1 borcan de rosii 
1/2 litru bors
 taitei
leustean

Se pune carnea tocata intr-un castron impreuna cu oul,1 lingura de  orez spalat bine, sare, piper se amesteca pana se omogenizeaza. Din aceasta compozitie de fac perisoare de marimea unei nuci.
Intr-o oala se pune apa rece si se lasa sa dea in clocot. Perisoarele de pun una cate una in apa clocotind. Se aduna spuma . Se pune si orezul spalat bine +  un praf de sare.
 
 Se curata si se toaca zarzavatul si se pune peste perisoare. Se lasa sa fiarba .
 
 Cand perisoarele si zarzavatul s-au fiert se adauga rosiile. Se lasa sa fiarba cateva clocote pana se fierb si rosiile, dupa care se adauga borsul, se potriveste de acru, de sare. Se adauga taiteii daca va place cu taitei. In mod normal se pune o lingura de orez in loc de taitei si se bate un ou zdrente. Dar mie imi place cu taitei.
 Dupa ce s-au fiert taiteii, ciorba este gata.
 Se stinge focul si se pune leusteanul.

 Mmmm.... are un parfum de nedescris.
   Va invit la masa! Pofta buna!