A trecut ceva timp de cand va tot promiteam ca va voi posta ceva sfaturi si iata ca am dat startul catorva dintre ele. Poate le stiti, poate nu le stiti.
1. Unul dintre sfaturile pe care nu le stiam, ba il stiam, era scris in retete dar nu ii stiam si motivatia este acela ca atunci cand se spune in reteta sa cerneti faina, pai sa o cerneti, pentru ca are foarte mare importanta, adica face ca preparatul sa creasca foarte bine si sa fie pufos. De exemplu la Cozonacii Babani pe care ii fac de vreo 3 ani dupa reteta Gabrielei Cara, acolo ea spune ca cerne faina de trei ori, asa am facut si eu ultima data si vreau sa spun ca a avut dreptate. La fel si cu faina pentru chek si pandispan.
2. Un alt sfat este acela ca atunci cand spalati ciupercile proaspete, sa puneti in apa zeama de la 1/2 lamaie pentru ca ciupercile sa nu se innegreasca.
3. Folositi cartofii rosii pentru salata orientala, sunt mai tari si nu se farama in timpul fiertului. Puteti folosi si cartofii albi dar timpul de fierbere trebuie sa fie mai mic.
4. Zarzavaturile nu se folosesc la supe in aceeasi proportie. Telina, pastarnacul si patrunjelul - fiind aromate mai intens - se pun in cantitati mai mici. Morcovul,cartofii, prazul se pun in cantitati duble.
5. Legumele verzi isi pastreaza culoarea daca atunci cand se pun la fiert, in apa clocotita se adauga sare, iar vasul se tine acoperit pe timpul fierberii.
6. Pentru ca legumele albe cum ar fi conopida, prazul sa-si pastreze culoarea la fiert, se adauga in apa clocotita lapte sau putin otet.
7. Borsul pentru ciorba se fierbe intotdeauna separat cu o ceapa, se spumeaza si apoi se adauga in ciorba.
8. Nici un bors nu poate fi lipsit de leustean verde, in lipsa acestuia se pune leustean uscat. Leusteanul pe care eu il folosesc il am in concelator. Vara, cand se culege leusteanul, il spal bine, il curat si il pun in pungute
pe care am scris denumirea . La fel procedez si cu alte codimente si bineninteles legume. Este foarte bun, ca atunci cand il culegi vara din gradina.
9. Pentru ca supa sa fie gustoasa, apa care se adauga trebuie sa fie rece.
4. Zarzavaturile nu se folosesc la supe in aceeasi proportie. Telina, pastarnacul si patrunjelul - fiind aromate mai intens - se pun in cantitati mai mici. Morcovul,cartofii, prazul se pun in cantitati duble.
5. Legumele verzi isi pastreaza culoarea daca atunci cand se pun la fiert, in apa clocotita se adauga sare, iar vasul se tine acoperit pe timpul fierberii.
6. Pentru ca legumele albe cum ar fi conopida, prazul sa-si pastreze culoarea la fiert, se adauga in apa clocotita lapte sau putin otet.
7. Borsul pentru ciorba se fierbe intotdeauna separat cu o ceapa, se spumeaza si apoi se adauga in ciorba.
8. Nici un bors nu poate fi lipsit de leustean verde, in lipsa acestuia se pune leustean uscat. Leusteanul pe care eu il folosesc il am in concelator. Vara, cand se culege leusteanul, il spal bine, il curat si il pun in pungute
pe care am scris denumirea . La fel procedez si cu alte codimente si bineninteles legume. Este foarte bun, ca atunci cand il culegi vara din gradina.
9. Pentru ca supa sa fie gustoasa, apa care se adauga trebuie sa fie rece.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu