joi, 1 august 2013

COMPOT DE CORCODUSE



 
Priviti aceste fructe. Ce fructe credeti ca sunt? Corcoduse! Pentru mine, de cand ma stiu aceste fructe nu au existat. Cat am fost copil, curtea noastra de la tara, era plina de acesti pomi. Nu imi amintesc sa fi fost un an cand pomii acestia sa nu fi facut fructe! Dar pentru mine nu existau. Mama facea in fiecare an compot de corcoduse, inclusiv in borcane pentru iarna. Nu stiu de ce, dar mie nu mi-au placut niciodata nici fructele, nici compotul. Pana anul trecut cand le-am descoperit. A fost pur si simplu o revelatie pentru mine. Asa ca, am facut compot inclusiv pentru iarna. 
Asadar,
Pentru compot avem nevoie de :
- corcoduse,
- zahar
- apa
- borcane  cu capace
Preparare
Se spala si se aleg fructele sanatoase. Se pun fructele in borcane, se adauga 3-4 linguri de zahar si se umplu cu apa. Eu am pus 5 linguri pentru ca mie imi place mai dulce.  Se pun capacele si se strang bine. Se pune un prosop pe masa si se pun borcanele cu gura in jos. 
Inainte de a se pune borcanele la fiert se verifica inca odata fiecare capac daca nu curge.


Se pun borcanele in vasul pentru fiert.
Pentru ca borcanele sa nu se sparga se pune pe fundul vasului citeva betisoare de lemn . 
Eu am pastrat betisoarele de la inghetata si le folosesc cu succes de cativa ani. 
Se umple vasul cu apa pana la nivelul capacelor borcanelor si se pune la fiert.  Le fierb cam 1/2 ora de cand a inceput sa fiarba apa la foc potrivit. 
Dupa 1/2 ora, dau vasul jos de pe aragaz ii pun capacul si il pun pe balcon. Va sta acolo pana a doua zi cand se raceste apa. Scot borcanele, le sterg, le verific daca s-au tras bine capacele, le pun etichete si le asez in camara langa suratele celelalte.






























Acesta este compotul se corcoduse . Pofta buna!