miercuri, 8 ianuarie 2014

PREAJITURA BRATH


Este un deliciu !
Te lingi pe degete. Am facut-o de cateva ori dar nu am apucat sa o pun pe blog. Am gasit-o pe blogul Laurei Sava  si mi-a placut foarte mult cum arata . Am incercat-o si nu mi-a parut rau. Este o prajitura cu multa nuca, nes si ciocolata. Eu am schimbat putin grazura de ciocolata fata de reteta Laurei Sava, nu ca nu ar fi delicioasa si cu glazura originala dar mi  s-a spus ca se simte un pic cacaua  si mi-am zis ca trebuie sa schimb.
Asadar,
Ingrediente:

Blat :
- 6 oua
-140 gr. zahar
-140.gr.nuci macinate
-1 lingura si jumatate de faina
- 1 pliculet praf de copt

 Crema:
- 250 gr.unt
- 2 galbenusuri
- 200 gr.zahar pudra
- 1 pachetel de zahar anilat
- 7 linguri de nes( rase, nu cu varf)
- 150 gr. nuci

Glazura originala:
- 200 gr. zahar pudra
- 3 linguri cacao
- 3 linguri unt
- 4- 6 linguri apa

Glazura folosita de mine:
- 200 gr. ciocolata (120 ciocolata 90% cacao +  80 gr.ciocolata alba)
- 3 linguri cu varf zahar pudra
- 3 linguri cu unt
- 1 lingura miere
- 6 linguri lapte

Preparare Blat:

Se separa galbenusurile de albusuri . Se bat galbanusurile impreuna cu zaharul pana se albesc, albusurile se bat spuma cu un varf de cutit de sare, intr-un bol de sticla de preferat, curat si uscat. Se amesteca cu galbenusurile usor cu o paleta. Se adauga nucile macinate si faina in care se pune praful de copt cernute. 
Se toarna aluatul in tava tapetata cu hartie de copt. Se coace cca. 35-40 minute la foc mediu. Faceti testul cu scobitoarea. Daca iese curata , inseamna ca blatul este copt, daca nu se mai lasa putin in cuptor.
Daca coaceti blatul seara, trebuie sa dezlipiti neaparat hartia pentru ca se lipeste prea tare si nu o mai puteti dezlipi bine. Daca s-a lipit prea tare, asa cum spune Laura,udati usor hartia si se va dezlipi mai usor. Eu am facut blatul de seara, dar am dezlipit imediat hartia si l-am asezat pe o folie de aluminiu sa fiu sigura ca nu se strica.

Preprare Crema:

- Se amesteca untul la temperatura camerei cu zaharul si cele 2 galbenusuri; se adauga vanilia si nesul pe care il dizolvati mai intii intr-o cana cu doua,trei linguri de apa fierbinte si il lasati sa se raceasca.
Se amesteca totul foarte bine (nesul trebuie sa fie rece cand il amestecati cu untul).
Nucile, intregi, le rumeniti mai inainte in cuptor (2,3 minute). Se maruntesc cu un cutit, nu cu robotul de bucatarie. Se amesteca cu crema de nes. 
Se intinde bine crema peste blatul racit.
Se da la frigider pentru cca.30 minute sa se raceasca bine crema, pentru a permite glazurii sa se intinda frumos deasupra cremei.

Preparare Glazura:
Asa cum v-am spus mai sus, am folosit alta glazura care a dat un rezultat mai bun din toate punctele de vedere.
Am pus ciocolata maruntita impreuna cu untul , laptele, pe foc mic sa se dizolve dupa care am adaugat zaharul, mestecam continuu sa nu se prinda si sa se topeasca si zaharul . Se lasa sa dea un clocot, dupa care am adaugat mierea la sfarsit si am amestecat bine pana am obtinut o crema omogena. Se toarna glazura peste crema, se niveleaza si se da la frigider . Dupa cum vedeti stratul de ciocolata este destul de gros, puteam sa pun mai putina ciocolata - la jumatate - pentru ca a dat pe margini si mi-a ramas putin si in cratita. 
Oricum, este un deliciu, merita facuta si mancata.
Pofta Buna!