miercuri, 11 decembrie 2013

PLACINTA CU DOVLEAC - de post (cu ulei)



Aceasta este o alta placinta pe care o facea mama in copilaria noastra si pe care o fac si eu de cate ori am un dovleac bun. Fac aceleasi foi pe care le gasiti la Placinta cu branza. Ingredientele pentru foi sunt aceleasi. Dar sa dealiem:

Ingrediente pentru 2 foi de placinta:

- 200 ml apa calda
- 1 lingurita otet
- 2-3 linguri ulei,
- un praf de sare
- faina 
- dovleac 
- ulei pentru uns tava si foile
- zahar
- zahar vanilinat pentru ornat.
- scortisoara, stafide

Pentru foi, se framanta o coca din ingredientele mentionate se imparte in doua parti si se lasa pe planseta sa se odihneasca cca. 20 minute, dupa care incepem sa intindem prima foaie.
Se lasa foaia sa se usuce putin, timp in care dam dovleacul pe razatoarea mare si impreuna cu cateva linguri de zahar - in functie de cat de dulce ne place si cat de dulce este dovleacul -  il punem pe foc si il calim putin cat sa ramana inca tare.
Se unge foaia cu putin ulei, si se pune dovleacul, scortisoara, ca mai jos.
Se ruleaza placinta si se pune in tava tapetata cu hartie de copt si unsa cu ulei.
Deasupra se mai stropeste placinta cu un pic de ulei . Se introduce tava in cuptorul incins unde de tine cam 1 ora, depinde de cuptorul fiecaruia. Cand este rumenita  placinta este coapta. Se scoate, se pudreaza cu zahar vanilinat , se  lasa sa se raceasca dupa care se taie si se asaza pe o farfurie.
Pofta buna!

marți, 26 noiembrie 2013

SUPA DE FASOLE - de post



 Veti gasi cu siguranta aceasta supa de fasole si pe alte bloguri. Eu va prezint supa de fasole pe care o stiu de la mama. O facea intotdeauna numai de post . Nu a facut niciodata fasole cu carne. Eu am facut cu ciolan afumat, cu costita afumata, un deliciu nu alta, dar acum sa facem supa de fasole de post.

Ingrediente

- o farfurie de supa cu boabe de fasole
- 4-5 cepe mijlocii + 1 legatura de ceapa verde
- un morcov
- un pastarnac,
- radacina de patrunjel
- radacina de telina + frunze de telina
- un ardei gras,
- rosii sau bulion, pasta de rosii
- ulei
- sare

Se curata boabele de impuritati, se spala in cateva ape, si se pun intr-o cretita pe foc sa dea cateva clocote.
In acest timp se curata legumele. Dupa ce fasoalea a fiert cateva clocote, se arunca apa si se pun boabele in oala sub presiune. Se adauga apa rece cat sa poate fierbe boabele cca. o ora si se pune oala pe foc.

Jumatate din ceapa se toaca si se pune in oala. Se adauga legumele tocate, un praf de sare, cateva linguri de ulei si se lasa sa fierba cca. 1 ora - depinde de fasole .
Dupa o ora se incearca boabele daca sau fiert.  Se trece la facut rantasul pentru a drege fasolea.

Restul de ceapa se toaca si se pune intr-o cratita la prajit impreuna cu cateva linguri de ulei. Se lasa sa prinda ceapa culoarea aurie si se pun rosiile tocate sau bulionul, pasta de rosii si se mai tine un minut-doua pe foc.
Rantasul este gata. Se adauga supei de fasole care trebuie sa mai dea cateva clocote in fiert. Se potriveste de sare. Supa de fasole este gata. Se stinge focul si se adauga frunze de telina tocate marunt. Se pune capacul si se lasa sa se odihneasca pana va fi servita la masa.
Se serveste cu ceapa rosie, muraturi si alte salate, fiecare dupa cum doreste.

Pofta buna!

vineri, 15 noiembrie 2013

TOCANITA DE CIUPERCI CHAMPIGNON



Am facut tocanita acasta de cateva ori pana acum, in special in timpul postului. De mult timp doream sa fac tocanita de ciuperci, dar nu stiam reteta. Am gasit-o pe blogul Gabrielei Cara  http://gabrielacara.blogspot.ro/2009/03/tocanita-de-ciuperci-pleurotus.html , pe care o admir foarte mult si ii vizitez blogul ori de cate ori vreau sa gatesc ceva sau sa ma inspir sa imbuntatesc vreo reteta de-a mea.
Prima data cand am facut reteta am folosit ciuperci Pleurotus exact ca in reteta Gabrielei, de data aceasta nu am gasit Pleurotus si am facut-o cu ciuperci Champignon.
Dar sa trecem la treaba:

Ingrediente:

1 kg. de ciuperci
3-4 cepe
1-2 legatura de ceapa verde - eu nu am pus pt. ca nu am avut
1 lingura de faina, eu nu am pus pt. ca am folosit pasta de rosii care avea amidon
1 foaie de dafin
2 linguri pasta de tomate
200 gr. rosii in bulion taiate bucatele
5-6 catei de usturoi
1 legatura mare de patrunjel verde , eu nu am pus pentru ca nu place tuturor
sare, piper
1 lingura de boia de ardei dulce
ulei pentru gatit.

Preparare:
Spalam ciupercile, le curatam de codite, se toaca si se calesc in ulei pana se inmoaie. Isi vor lasa apa, dar dupa ce scad de mai adauga apa si se lasa sa fiarba la foc domol pana se fierb bine.
Intr-o alta cratita, se caleste ceapa tocata marunt in ulei, pana capata o culoare aurie.
In acest moment se adauga o frunza de dafin si pasta de rosii, putina apa, sau daca aveti putina supa de la ciuperci puteti sa puneti, va iesi mai gustoasa. Asa cum spune Gabriela "de te lingi pe deste".

Aici eu am schimbat putin, nu am pus sosul peste ciuperci ci ciupercile peste sos, am adaugat si rosiile taiate cubulete, un pic de apa si am lasat sa fiarba.
Cand tocanita este aproape gata, se pune usturoul tocat, sare, piper si se adauga patrunjelul. Asa cum spuneam mai sus eu nu am pus pentru ca nu place tuturor. Dar a iesit super buna si fara patrunjel.



Aceasta este tocanita de ciuperci.
POFTA BUNA !

joi, 31 octombrie 2013

Taitei de casa



Intotdeauna au fost preferatii mei. Fie erau cu lapte, fie intr-o ciorba de pasare de curte: gaina, rata, curca.
Si daca sunt facuti cu oua de curte, de la gaini adevarate, aceia sunt  taitei de calitate. Se spune ca atunci cand faci o ciorba de pasare, trebuie sa faci taitei proaspeti pentru ca sunt cei mai buni. Cand eram  copil mama asa facea intotdeauna, chiar daca nu avea timp. Dar pentru taitei isi facea timp mereu. Nu exista ciorba de pasare fara taitei. Da,  dar cand nu ai timp, ii poti face alta data si ii pui frumos la uscat. Asa ii poti avea la indemana de fiecare data si nu mai pierzi timp mai ales cand mergi si la serviciu si trebuie sa gatesti pentru familia ta.Sunt foarte buni si uscati. Asadar, sa facem taitei. 

Ingrediente:
- faina
- 3 oua
- un praf de sare

Preparare:
Cernem faina intr-un vas sau pe planseta.
Cele 3 oua le amestem cu furculita intr-un castron si le punem peste faina.
Adaugam un praf de sare si framantam bine pana obtinem o coca destul de ferma .
Lasam coca sa se odihneasca cel putin 30 minute pentru a o putea intinde mai usor.

 Incepem sa intindem foaia de taitei. Pentru aceasta operatie aveti nevoie de o vergea de cel putin 1m lungime.
 
 Pe masura de intindeti foaia daca este nevoie, presarati faina pe toata suprafata pentru ca sa nu se lipeasca.
 Cand foaia este destul de subtire nu mai puneti faina pentru ca atunci cand folositi taiteii ar trebui sa ii cerneti. Normal, daca ati framantat coca destul de bine, pe masura ce intindeti foaia nu ar mai trebui sa se lipeasca si sa fie nevoie de faina. Daca ati pus faina trebuie sa cerneti taiteii inainte de a-i folosi.
 Cam asa ar trebui sa arata o foie de taitei. Are diametrul cam de 85 de cm. Daca aveti timp, foaia de taitei trebuie lasata sa se usuce . Acum, timpul este in functie de cat de cald aveti in bucatarie. Nu trebuie lasata foarte mult pentru ca nu o mai puteti taia. Dar cel putin 1/2 ora este necesar pentru ca sa o puteti taia frumos.
Rulati foaia pe vergea si o eliberati pe planseta. 

 Taiati ruloul in doua si incepeti sa taiati taitei cat mai subtiri. Mie imi plac subtiri, daca va plac mai grosi, nici o problema, fiecare ii taie asa cum doreste.

 Pentru ca voi gati peste cateva zile, acesti taitei ii voi pune la uscat. Pentru aceasta am pregatit o tava cu hartie pe care am asezat taiteii. Se pun la uscat intr-un loc cald..



Se pun in strat subtire si a doua zi verificati daca s-au uscat. Dupa ce s-au uscat se pun in punga de hartie -de preferat- si se pastreaza pana vor fi folositi.
Acestia sunt taiteii de casa. Oricine poate sa ii faca. Incercati si daca v-au iesit sa imi dati de stire. Astept.

Pofta buna!

marți, 29 octombrie 2013

VARZA DULCE CU COSTITA PROASPATA SI MUCHI DE PORC




Ingrediente

- 3 cepe mijlocii
- 1 ardei
- 2 verze 
- 500 gr. costita poaspata de porc
- 1 kg. muschi de porc (carne proaspata)
-  3-4 rosii mari 
- 1 lingura de pasta de rosii
- 1 lingurita de boia de ardei dulce
- 2-3 linguri ulei pt. prajit 
- piper, foi de dafin, sare

Preparare
Se spala muschiul si se taie in bucati. Se pune la fiert in oala sub presiune pentru cca. 1 ora.
Se taie costita in bucati mici si se prajste in ulei pana capata o culoare aurie.

Se toaca ceapa, ardeiul si se adauga costitei pentru a se cali impreuna.
Cat timp se caleste ceapa incepem sa tocam varza pe care o frecam cu sare si o stoarcem de zeama. Cand ceapa are culoarea aurie, incepem sa punem varza .


Continuam cu varza pana se termina. Se adauga o cana de apa sau supa de carne ca sa aiba varza in ce fierbe. Pe masura ce scade zeama, gustam varza daca s-a fiert.
Cat varza mai fierbe, tocam rosiile pe care le punem in cratita peste varza. Adaugam 1 lingura de pasta de rosii si 1 lingurita de boia de ardei dulce.Potrivim de sare, piper, punem cateva foi de dafin. 
In aceast punct adaugam bucatile de carne gata fierte.
 
Eu am adaugat un ardei rosu  si am lasat sa mai dea cateva clocote dupa care l-am dat la cuptor pentru cca. 1/2 ora. Se poate servi si cu un ardei iute cui ii place. A iesit foarte gustoasa.
Pofta buna !




miercuri, 7 august 2013

ROSII LA BORCAN




Pentru perioada de iarna cand nu se gasesc rosii, - vorbesc de rosiile romanesti, care nu  se gasesc pe timp de iarna- pregatesc din vara borcane cu rosii pentru ciorbe, supe, sosuri.
De obicei folosesc rosii din gradina parintilor mei care, chiar daca nu mai au samanta aceea de rosie romaneasca, au totusi un gust deosebit.

Pentru Rosii la borcan  avem nevoie de:
- rosii bine coapte (din gradina proprie daca se poate)
- borcane
- capace 
- dispozitiv de capsat borcanele
- sare
Preparare:
Se spala rosiile sanatoase, se curata de codite si se taie bucati cat mai mici. Daca se curata si coaja este si mai bine. Normal asa ar trebuie sa se procedeze dar merg si cu coaja. Se taie toata cantitatea de rosii . Se adauga sare dupa gust si se pun rosiile in borcane.


Capacele se verifica daca se potrivesc cu borcanele si se capseaza.

 Se pun intr-un vas la fiert .



 Se fierb aproximativ 1 ora. In timpul fierberii capacele se umfla. Cand se racesc complet borcanele, capacele trebuie sa fie tase in jos . Aceasta inseamna ca s-au capsat bine si stau fara grija in camara, pana la vara cealalta , (daca mai ramane ceva) cand se intalnesc cu rosiile din recolta viitoare. Da, facem rosii la borcan pentru toata iarna. Aici este doar o prima proba, cateva borcane din primele rosii.
Dupa 1 ora de fiert, dam vasul jos de pe foc, ii punem capacul si il lasam asa pana a doua zi  cand se racesc bine borcanele.
Se verifica daca s-au tras toate capacele.



Capacele sunt bine trase, s-au capsat bine, vor sta in siguranta in camara .
Acestea sunt rosiile la borcan.




Daca v-am dat un motiv sa faceti rosii la borcan pentru iarna va spun : spor la lucru !





luni, 5 august 2013

COMPOT DE PIERSICI




 
Ingrediente 
Piersici potrivit de copate si sanatoase, zahar, borcane cu capace.

Preparare
Se spala fructele, se taie, se elimina eventualele parti stricate si samburii.
Se pun fructele in borcane, se adauga zaharul, 3-4 linguri pentru fiecare borcan, se umplu borcanele cu apa.

 
Se pun capacele, se infileteaza bine si se pun cu gura in jos pe un prosop .



 Se pregateste vasul in care se vor pune borcanele la fiert. Se pun betisoare de lemn pe fundul vasului. Se mai verifica inca odata borcanele daca s-au inchis bine capacele si se pun in oala la fiert.

 
Se pune apa si se lasa sa fiarba 20-30 minute din momentul in care a inceput apa sa fiarba.
 
 
Dupa 30 de minute se opreste focul, se da vasul jos, se pune capacul si se lasa asa pana a doua zi cand se raceste apa. A doua zi se scot borcanele se eticheteaza si se dau la camara. Acest compot poate fi folosit cu mare succes la prepararea torturilor cu fructe, la prepararea salatelor de fructe si a altor prajituri cu fructe.


 
Pofta buna la compot de piersici!


CIORBA DE LEGUME





Am intrat in Postul Sfintei Marii si pentru cine tine post, va prezint reteta unei ciorbe de legume de post.
Ingrediente:
- 1-2 morcovi
- 3-4 cepe
- radacina si frunze de telina
- 1 dovlecel
- 1 praz de marime medie sau jumatate de praz
- 1 pastarnac
- 2 maini de boabe de mazare
- 1 mana de pastai de fasole
- 1-2 ardei grasi
- 3-4 cartofi mijlocii
- cateva frunze de stevie ( eu le am congelate din primavara)
- cateva rosii bine coapte
- o legatura de leustean verde
- bors pentru acrit
- 2-3 linguri de ulei
- 1 lingura de orez
- sare
Preparare:
Se curata ceapa, prazul, morcovii, telina, pastarnacul, se toaca mai mare mai mic cum doreste fiecare. Mie imi plac tocate mai mici si de aceea nu se prea vad in farfurie. Se pun in oala la fiert cu apa cam pana la jumatatea oalei poate si mai mult. Stiu ca asa ar trebui sa fie, apa suficienta de la inceput pentru ca sa se obtina o supa buna de legume. Se pun la fiert. Dupa cateva clocote se adauga mazarea, fasolea pastai rupta in bucati mai mici  si frunzele de stevie tocate marunt, 2-3 linguri de ulei, orezul spalat in cateva ape si un praf de sare. Se fierb cca. 20-25 minute. Intre timp se curata cartofii, se taie cubulete si se adauga supei.
Se mai fierbe supa inca 10 -15 minute cat sa se fiarba putin cartofii. 
Se spala si se oparesc rosiile, se curata de coaja si se taie cubulete sau se pun in Braun si se toaca marunt.
Se adauga supei.

Se lasa sa  fierba 15-20 minute.
In acest timp se taie dovlecelul cubulete si se pune in supa. 


Pentru ca dovlecelul se fierbe foarte repede, se pune spre final. Se taie ardeiul si se adauga si el. Mama il punea intotdeuna la sfarsit in ciorba pentru ca sa nu se piarda aroma ardeiului. Dar putem pune in acest punct ardeiul tocat si mai pastram o jumatate din ardei sa-l punem la sfarsit.


Supa noastra este aproape gata. Punem borsul intr-o craticioara sa dea un clocot dupa care il turnam peste supa de legume. Lasam sa dea in fiert. Gustam sa vedem cat este de acru, potrivim de sare.Daca este prea acru mai adaugam putina apa, daca este prea dulce, mai adaugam bors. Nu am mentionat cat bors se pune pentru ca depinde foarte mult daca borsul este acru sau nu si de cat de acra sau dulce va place ciorba. Inca cateva clocote si ciorba este gata. In acest timp spalam si curatam leusteanul, il tocam marunt si dupa ce am stins focul, punem leusteanul .
Ciorba este gata. Este super buna, fara a adauga vegeta sau alte concentrate de legume din comert.
 Pofta buna!