vineri, 31 ianuarie 2014

LAPTE CONDENSAT RAPID

Laptele condensat se foloseste in foarte multe retete si pentru ca in Romania se gaseste mai greu, am tot cautat retete de lapte condensat (pentru ca vroaim sa face prajiturile respective)
si dintre toate am ales-o pe cea de pe blogul http://www.lalaworld.net/2011/02/22/lapte-condensat-rapid/, pentru care multumesc. Este foarte usor de facut si reusita este sigura.

Ingrediente: (pentru aprovimaiv 750 ml lapte condensat)

200 g lapte praf (marca "Raraul")
320 gr. zahar
180 ml apa fierbinte
115 gr. unt

Preparare:
Pentru preparare avem nevoie de un blender sau asa cum am facut eu cu "Braun"-ul meu cu ustensila care se vede in fotografie.
Topim untul la foc mic sau in cuptorul cu microunde, iar in acelasi timp se fierbe di apa. Se adauga imediat in vasul blenderului impreuna, alaturi de zahar si laptele praf. Laptele praf trebuie sa fie neindulcit  cum este "Raraul". Asa se spune in reteta originala. Eu nu nu am gasit Raraul si am pus Malita indulcit .Vreau sa va spun ca nu a fost nici o problema, poate ar fi trebuit sa iasa un pic mai consistent. Eu l-am batut cu "Braun-ul" cam 20 de minute. Dupa care l-am pus in borcane si l-am pus la frigider. Poate fi utilizat imediat, dar este indicat sa stea cel putin 1 ora la frigider. Cand este complet rece, este solid ca o crema. Se poate pastra la frigider in borcan inchis ermetic cateva saptamani. Cu acest lapte am facut mai multe prajituri printre care 
 CHOCOLATE CARAMEL SLICE si altele care asteapta sa fie postate pe blog.


 Incercati, sigur veti reusi!

SALATA ORIENTALA DE POST


Ingrediente:
- 500 gr. cartofi
- masline
- ceapa verde
- ceapa rosie
- 1 ardei rosu
- 1 ardei verde
- 1 ardei galben
- ulei de masline
- sare
- otet alb - de preferat de mere

Preparare:

Se spala cartofii si se pun in apa la fiert pentru circa 15 minute nu mai mult pentru a nu se farama prea tare.
Se incearca cu furculita daca intra usor, inseamna ca sunt fierti. Se dau jos de pe foc se varsa apa fierbinte si se lasa sa se raceasca. Se curata de coaja, se taie bucati potrivit de mari. Se pun intr-un castron si pe masura ce ii taiem cubulete ii presaram cu sare.Ceapa rosie se taie rondele, ceapa verde firisoare mai mici, ardeii cum doriti. Se adauga maslinele. Se amesteca toate. Se potriveste de sare. Intr-un pahar se amestea cateva lingurite de otet alb cu cateva lingurite de apa rece si se toarna peste salata. Aici depinde de gustul fiecaruia. Se poate pune zeama de lamaie. Mie nu imi place cu zeama de lamaie cu toate ca ar trebui sa fie mai aromata salata, dar nu este. Se pune uleiul de masline. Se amesteca, se gusta. Salata astfel obtinuta se pune in frigider pentru cel putin 1/2 ora pentru a se intrepatrunde gusturile.Se poate servi ca atare sau ca garnitura.



Pofta buna!



luni, 27 ianuarie 2014

SUPA DE GALUSTI

SUPA DE GALUSTI



 In sfarsit am reusit!
Am tot incercat de cateva ori si nu imi ieseau deloc si ... am renuntat. Acum mi-am zis: nu se poate sa fie o asa filozofie incat sa nu imi iasa. M-am pus pe  cautat, am gasit cateva retete dar nu spuneau nici una din ele secretul . Dar nu am renuntat si am continuat cautarea pana am gasit site-ul acesta, 
http://www.haisagatim.ro/2009/04/cum-se-fac-galustele-de-gris.htm,(multumesc!) unde pas cu pas iti arata cum sa procedezi pentru reusita galustilor .

Asadar,

Ingrediente supa:
 -Carne de pui
- 2-3 cepe
- 2 morcovi
- 2 pastarnaci
- 1 telina mica
- sare
Incrediente galusti:
pentru 6-8 litri de supa:
- 2 oua
- un praf de sare
- 12 linguri de gris - atat mi-au intrat mie - probabil depinde si de marimea oualelor dar in reteta originala erau 14 linguri.
- un varf de cutit de praf de copt sau bicarbonat (eu am pus praf de copt).

Preparare supa de pui:
Se spala carnea si se pune in apa rece la fiert in oala. Se aduna spuma si se adauga legumele intregi sau taiate. Se lasa la fiert pana se fierbe bine carnea de pui. Se strecoara supa si se trece la pregatitul galustilor.

Preparare galusti:

Se pun ouale intr-un castron si se bat cu furculita normal sa se omogenizeze. Incepem sa adaugam cate o lingura de gris mestecand pe rand pana obtinem consistenta necesara. Vedeti pe site-ul http://www.haisagatim.ro/2009/04/cum-se-fac-galustele-de-gris.htm cum arata. Eu am uitat sa fac o fotografie,  in aceasta faza a pregatirii galustilor, fiind preocupata sa imi iasa bine! Se adauga un praf de sare si la sfarsit praful de copt. Se amesteca bine. Incepem sa luam cu o lingurita pe care in prealabil am inmuiat-o in supa si am incalzit-o bine, din compozitia de galusti si sa punem in supa. Lasam focul mic la supa - daca fierbe in clocot se imprastie galustile. Continuam pana terminam de pus toata cantitatea de
galusti, introducand dupa fiecare galusca lingurita in supa pentru ca sa se desprinda singura compozitia bine de pe lingurita. Se acopera oala cu un capac si se lasa sa fiarba cca. 7 minute. In acest timp galustile trebuie sa se intoarca pe cealalta parte. Daca nu, le intoarceti usor cu o lingura.  Apoi oprim focul si turnam 1/2 pahar de apa rece si lasam sa stea acoperite 15 minute. Va sfatuiesc sa nu le faceti cu o lingura mare. Eu le-am facut cu lingurita si s-au umflat foarte mult. Se servesc cu piper si patrunjel proaspat. Au iesit suuuper, nu ma asteptam. Foarte gustoase si pufoase.
 Pofta buna!



luni, 20 ianuarie 2014

MUSACA DE CARNE CU CARTOFI PRAJITI


Este un preperat foarte gustos. Pentru cine vrea sa se ingrase, nu este nici o problema, dar  cei mai plinuti, daca vor sa tina la silueta, trebuie sa manance cu retinere.

Ingrediente:

- 1,5 kg. carne tocata de porc si vita, sau numai de porc dar nu foarte grasa
- 500 gr. cartofi
- 4-5 cepe
- 4-5 oua
-  sare,piper
-1 cana suc de rosii
- 500 gr.cascaval
- o legatura de patrujel verde

Preparare:
 Se curata,  se taie felii si se prajesc cartofii.
Separat intr-o alta cratita  pe foc se pune un pic se ulei, ceapa tocata impreuna cu carnea tocata si se lasa sa fiarba amestecand din cand in cand. Cand carnea a piedut culoarea rosie si si-a lasat zeama iar ceapa s-a inmuiat, se da jos de pe foc si se lasa la racit. Dupa ce s-a racit, se adauga 4-5 oua, sare, piper, o legatura de patrujel si se amesteca bine toata compozitia. Eu aici, nu am pus patrujel pentru ca nu am avut,  ca sa va spun sincer am uitat sa cumpar (halal gospodina!).

Se ia un vas mai mare, pe care o puteti pune in cuptor, se unge cu ulei sau cu unt si incepem sa punem un rand de cartofi, un rand de carne si sa radem cascaval. Dupa aceea iar un rand de cartofi, carne,cascaval pana terminam toata compozitia. Ultimul rand sa fie carne +cascaval. Turnam peste toata aceasta compozitie o cana de suc se rosii. Sucul de rorii trebuie sa depaseasca cascavalul. Se da la cuptorul incins pt. cca. 1 ora
pana se rumeneste bine .



Se serveste calda cu gogosari sau muraturi.

Pofta buna!

PASTE CU SOS DE ROSII SI CIUPERCI


Ingrediente:
pentru 2 portii:

- cca. 300 gr. paste
- doua cepe potrivite
- cativa catei de usturoi mai mari
- ulei pentru prajit
- 1 borcan de ciuperci mic sau ciuperi proaspete preparate in casa
- 2-3 linguri de pasta de rosii
- 2-3 rosii proaspete sau rosii din borcan pragatite de cu vara, sau suc de rosii
- piper
- sare,
- zahar,
- cimbru
- branza speciala pt. spaghete tip Gorgonzola 
- un pahar de vin demidulce

Preparare
Pregatim prima data sosul.
Ceapa si usturoiul se toaca marunt si se pun in cratita cu ulei la prajit, pana capata o culoare aurie. Se adauga rosiile tocate marunt se lasa pana se topesc putin dupa care adaugam pasta de rosii si apa pana obtinem un sos destul de fluid. Se pune un pahar de vin .Se lasa sa fiarba pana se leaga putin sosul, dupa care se potriveste de sare si zahar. Nu va pot spune cantitatile. Fiecare trebuie sa guste pana obtine un sos potrivit de sarat si dulce. Se adauga ciupercile fierte si se mai lasa un clocot, doua. Se adauga piperul dupa gust plus cimbrul. Sosul este gata.

Intre timp ar trebui sa puneti si pastele la fiert. Pastele se fierb in apa clocotita cu putina sare.Timpul de fierbere este cel indicat pe cutie. Nu trebuie sa le fierbeti mai mult decat timpul indicat. Cele mai bune paste sunt cele fierte "al dente".
Cand pastele s-au fiert se trec prin strecuratoare de paste, se clatesc cu multa apa, eu le clatesc cu apa calda, se pun inapoi in vasul in care au fiert si se adauga cateva linguri de sos peste ele. Se tin putin pe foc pana absorb putin sosul.
Cand se servesc punem pastele in farfurie si mai adaugam sos din abundenta iar la sfarsit presaram branza rasa peste tot. Eu aici am facut varianta de post si nu am pus Gorgonzola. Dar sunt foarte bune si in aceasta varianta. Sigur ca branza ii schimba gustul si sunt mult mai bune, dar nu sunt rele nici fara. Acestea fiind spuse, va invit la masa .

Pofta buna ! 

miercuri, 8 ianuarie 2014

PREAJITURA BRATH


Este un deliciu !
Te lingi pe degete. Am facut-o de cateva ori dar nu am apucat sa o pun pe blog. Am gasit-o pe blogul Laurei Sava  si mi-a placut foarte mult cum arata . Am incercat-o si nu mi-a parut rau. Este o prajitura cu multa nuca, nes si ciocolata. Eu am schimbat putin grazura de ciocolata fata de reteta Laurei Sava, nu ca nu ar fi delicioasa si cu glazura originala dar mi  s-a spus ca se simte un pic cacaua  si mi-am zis ca trebuie sa schimb.
Asadar,
Ingrediente:

Blat :
- 6 oua
-140 gr. zahar
-140.gr.nuci macinate
-1 lingura si jumatate de faina
- 1 pliculet praf de copt

 Crema:
- 250 gr.unt
- 2 galbenusuri
- 200 gr.zahar pudra
- 1 pachetel de zahar anilat
- 7 linguri de nes( rase, nu cu varf)
- 150 gr. nuci

Glazura originala:
- 200 gr. zahar pudra
- 3 linguri cacao
- 3 linguri unt
- 4- 6 linguri apa

Glazura folosita de mine:
- 200 gr. ciocolata (120 ciocolata 90% cacao +  80 gr.ciocolata alba)
- 3 linguri cu varf zahar pudra
- 3 linguri cu unt
- 1 lingura miere
- 6 linguri lapte

Preparare Blat:

Se separa galbenusurile de albusuri . Se bat galbanusurile impreuna cu zaharul pana se albesc, albusurile se bat spuma cu un varf de cutit de sare, intr-un bol de sticla de preferat, curat si uscat. Se amesteca cu galbenusurile usor cu o paleta. Se adauga nucile macinate si faina in care se pune praful de copt cernute. 
Se toarna aluatul in tava tapetata cu hartie de copt. Se coace cca. 35-40 minute la foc mediu. Faceti testul cu scobitoarea. Daca iese curata , inseamna ca blatul este copt, daca nu se mai lasa putin in cuptor.
Daca coaceti blatul seara, trebuie sa dezlipiti neaparat hartia pentru ca se lipeste prea tare si nu o mai puteti dezlipi bine. Daca s-a lipit prea tare, asa cum spune Laura,udati usor hartia si se va dezlipi mai usor. Eu am facut blatul de seara, dar am dezlipit imediat hartia si l-am asezat pe o folie de aluminiu sa fiu sigura ca nu se strica.

Preprare Crema:

- Se amesteca untul la temperatura camerei cu zaharul si cele 2 galbenusuri; se adauga vanilia si nesul pe care il dizolvati mai intii intr-o cana cu doua,trei linguri de apa fierbinte si il lasati sa se raceasca.
Se amesteca totul foarte bine (nesul trebuie sa fie rece cand il amestecati cu untul).
Nucile, intregi, le rumeniti mai inainte in cuptor (2,3 minute). Se maruntesc cu un cutit, nu cu robotul de bucatarie. Se amesteca cu crema de nes. 
Se intinde bine crema peste blatul racit.
Se da la frigider pentru cca.30 minute sa se raceasca bine crema, pentru a permite glazurii sa se intinda frumos deasupra cremei.

Preparare Glazura:
Asa cum v-am spus mai sus, am folosit alta glazura care a dat un rezultat mai bun din toate punctele de vedere.
Am pus ciocolata maruntita impreuna cu untul , laptele, pe foc mic sa se dizolve dupa care am adaugat zaharul, mestecam continuu sa nu se prinda si sa se topeasca si zaharul . Se lasa sa dea un clocot, dupa care am adaugat mierea la sfarsit si am amestecat bine pana am obtinut o crema omogena. Se toarna glazura peste crema, se niveleaza si se da la frigider . Dupa cum vedeti stratul de ciocolata este destul de gros, puteam sa pun mai putina ciocolata - la jumatate - pentru ca a dat pe margini si mi-a ramas putin si in cratita. 
Oricum, este un deliciu, merita facuta si mancata.
Pofta Buna!



marți, 7 ianuarie 2014

FURSECURI CU JELEU SAU PELTEA


Ingrediente
-         3 oua
-         1 pahar si jumatate de zahar (pahar de 200 ml)
-         200 gr. UNT moale
-         50 ml. ulei
-         1 lingura si jumatate de amoniac stins in lamaie sau otet (de preferat lamaie)
-         1 kg. faina
-         Vanilie, rom, dupa preferinte.

                     Preparare

-         Se amesteca toate incredientele, untul trebuie sa fie moale pt.a se amesteca bine cu zaharul si celelalte ingrediente.
Faina: se poate pune mai multa faina, sa fie mai tare coca, pt. ca avand amoniac in compozitie , fursecurile se umfla in cuptor si se latesc.Aici depinde de faina cat este de densa.

 Coca obtinuta se tine la frigider 3 ore. Se poate framanta seara si se tine pana a doua zi .Se ia o bucata de coca si se intande cu vergeaua pe planseta. Foaia trebuie sa fie subtire de cca. 5 mm. Se taie cu forma in cantitati egale fursecuri sub forma de cercui si inele. Se coc in tava cu hartie de copt.


Fursecurile se umplu cu jeleu,peltea sau alte creme care va plac.
Pofta buna!






FURSECURI FRAGEDE CU LAMAIE


LA MULTI ANI 2014 ! Tuturor sanatate ca e mai buna ca toate!

Aceste bunatati de fursecuri le vazusem pe un blog intr-o fotografie dar nu aveau reteta. Tot cautand fel de fel pe bloguri am gasit reteta pe blogul "ricettesfisiosediRosaria" si evident ca le-am si facut pana acum de doua ori. Sunt intr-adevar foarte bune - cel putin a placut celor carora le-am servit.
Sa va prezint reteta:

Ingrediente

- 100 gr.unt la temperatura camerei
- 90 gr. zahar
- 270 gr. faina "00"
- 1 ou
- coaja rasa de la 2 lamaii
- sucul de la 1/2 lamaie
- 1/2 pachet de praf de copt
- un praf de sare
- zahar pudra - cat este necesar
- zahar tos - cat este necesar

Preparare

Se pune in mixer untul, sarea, zaharul tos si se amesteca.
Se adauga oul, coaja de lamaie si sucul si se amesteca bine.
Se cerne faina cu praful de copt si se adauga compozitiei.
Se amesteca bine, se pune pe planseta de lucru, se framanta bine si se pune coca obtinuta intr-o pelicula transparenta dupa care se pune in frigider pentru 1 ora.
Intr-o farfurie se pune zahar tos si intr-o alta farfurie se pune zahar pudra.
Se scoate coca din frigider si se formeaza bucati mici de dimensiunea unei nuci.
Se dau prin zahar tos si apoi prin zahar farin.
Se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt, distantate intre ele.
Se introduce tava in cuptorul incins la 180 gradeC pentru 10/15 minute. Trebuie sa se crape fursecurile si sa fie un rumenite de vatra. 
Se scot din cuptor, se lasa sa se raceasca pe un gratar. 
Asa cum spune si proprietara blogului "ricettesfisionsediRosaria", imediat ce le-am facut, nu mi s-au parut iesite din comun, dar cu timpul se fac foarte gustoase si fragede, asa ca, daca doriti sa le faceti pentru o ocazie anume, faceti-le cu cateva zile inainte si pastrati-le inchise ermetic.


Pofta Buna!