miercuri, 12 februarie 2014

SNITELE DIN PIEPT DE PUI


Ingrediente:
-  piept de pui dezosat
-  oua
-  faina
-  sare, piper
-  ulei pentru prajit

Preparare:
Se spala carnea si se taie in bucati groase de aproximativ 1 cm. Se sareaza, se pipereaza.
Intr-un castron se bat ouale cu putina sare, piper si faina. Compozitia trebuie sa fie groasa ca o smantana care curge.
Se pune faina intr-o alta farfurie si dam mai intai carnea prin faina, apoi prin compozitia de ou cu faina. Punem bucatile astfel pregatite in ulei incins. Prima data uleiul trebuie sa fie  incins apoi intoarcem bucatile pe o parte si pe cealta si lasam focul mai mic pentru a se patrunde carnea. 
Primele bucati. 
Continuam pana terminam toate snitelele de prajit.
  Le putem servi cu legume sote' si gogosari .
Pofta buna!

luni, 10 februarie 2014

CIORBA DE PERISOARE

Ingrediente pentru 6-8 litri
- 1 kg de carne de porc nu prea grasa
- 1 ou,
- 2 linguri de orez
sare, piper,
2-3 cepe
1-2 morcovi 
1 pastarnac,
o telina mica
ardei verde,ardei rosu
1 borcan de rosii 
1/2 litru bors
 taitei
leustean

Se pune carnea tocata intr-un castron impreuna cu oul,1 lingura de  orez spalat bine, sare, piper se amesteca pana se omogenizeaza. Din aceasta compozitie de fac perisoare de marimea unei nuci.
Intr-o oala se pune apa rece si se lasa sa dea in clocot. Perisoarele de pun una cate una in apa clocotind. Se aduna spuma . Se pune si orezul spalat bine +  un praf de sare.
 
 Se curata si se toaca zarzavatul si se pune peste perisoare. Se lasa sa fiarba .
 
 Cand perisoarele si zarzavatul s-au fiert se adauga rosiile. Se lasa sa fiarba cateva clocote pana se fierb si rosiile, dupa care se adauga borsul, se potriveste de acru, de sare. Se adauga taiteii daca va place cu taitei. In mod normal se pune o lingura de orez in loc de taitei si se bate un ou zdrente. Dar mie imi place cu taitei.
 Dupa ce s-au fiert taiteii, ciorba este gata.
 Se stinge focul si se pune leusteanul.

 Mmmm.... are un parfum de nedescris.
   Va invit la masa! Pofta buna!




marți, 4 februarie 2014

CARNATI DE CASA

 Sunt super in comparatie cu cei din comert, asa ca va sfatuiesc sa ii faceti, nu este mare filozofie. Daca nu aveti un Ghita pe care sa-l sacrificati de Craciun, gasiti in magazinele de specialitate tot ce va trebuie. Pana si carnea o puteti cumpara tocata  in momentul achizitionarii. Matele le puteti cumpara tot din acelasi magazin.
Asadar,

Ingrediente:
(pentru 5 bucati de cca.1 metru )
- 3 kg carne tocata de porc (amestec de pulpa si costita)
- 500 gr. grasime tocata 
- usturoi, cateva capatini, depinde cum va place
- sare, piper, codimente, boia de ardei
- 5 mate
- 1 cana de apa
Mai aveti nevoie de o masina de tocat carne plus palnie pentru carnati.

Prepare:

Puneti carnea tocata si grasimea intr-un vas adaugati usturoiu pisat bine, sare, piper, codimente, 1 cana de apa si amestecati foarte bine pana  se omogenizeaza.
Pregatiti masina de tocat cu palnia pentru carnati.
Matele trebuie spalate bine cu apa rece si tinute cel putin 24 de ore in apa rece cu otet in care am adaugat cateva cepe taiate in patru. In momentul folosirii se clatesc cu apa rece de cateva ori. Umpleti matele cu carne. Din loc in loc intepati cu un ac pentru a elimina aerul. Dupa ce ati terminat de umplut matele, puneti carnatii intr-un loc aerisit atarnati pe o vergea pentru a se usca cel putin 24 de ore, dupa care ii puneti in congelator. Mie mi-au iesit super. 

Pofta buna!




luni, 3 februarie 2014

FRIPTURA DE PORC IMPLETITA CU CARNATI SI FARA CARNATI


 Mi-a placut ideea si am facut-o si cu carnati si simpla. Dupa cum se vede in fotografii una am facut-o cu piure de cartofi, cealalta cu cartofii alaturi. M-am inspirat de pe blogul http://timeaioo.blogspot.com/ si blogul 
si blogul www.bucatariairinei.ro numai ca eu am renuntat la ceapa.
Dar  sa detaliem:

Ingrediente:
1 kg. muschi sau pulpa de porc
1 kg. carnati subtiri
1 capatina de usturoi
1 pahar de vin rosu
sare, piper macinat, cimbru, apa, ulei sau unt.

 Preparare:
Se taie mulchiul in fasii subtiri de cca. 2 cm. Codimentati cu sare si piper . Daca aveti timp mai mult puteti sa faceti aceasta operatie mai devreme sau de seara. Daca nu oricum  va iesi delicioasa friptura. Dupa ce ati terminat de taiat fasiile prindeti cu o scobitoate la capat, cate doua fasii si un carnat si le impletiti. Le asezati in tava si deasupra puneti usturoiul taiat bucati, daca mai este necesar putina sare, piper si cimbru. Puteti pune bucatele de unt sau ulei . Turnati 1 pahar de vin rosu si un pahar de apa. Daca doriti sa puneti si cartofi asa cum vedeti, sunt tiati felii mai mari si pusi in aceeasi tava cu friptura impletita. La fel si cartofii trebuie sa fie presarati cu sare, piper,cimbru si ulei sau unt. Se da tava la cuptorul incins pt. cca 2 ore. Din cand in cand se ia cu lingura din sosul din tava si se stropeste friptura. Cand s-a rumenit pe deasupra, se intoarce friptura pe partea cealalta . Sosul din tava este delicios si se poate pune peste piure sau cartofi.
 .

 
 Pofta buna!

vineri, 31 ianuarie 2014

LAPTE CONDENSAT RAPID

Laptele condensat se foloseste in foarte multe retete si pentru ca in Romania se gaseste mai greu, am tot cautat retete de lapte condensat (pentru ca vroaim sa face prajiturile respective)
si dintre toate am ales-o pe cea de pe blogul http://www.lalaworld.net/2011/02/22/lapte-condensat-rapid/, pentru care multumesc. Este foarte usor de facut si reusita este sigura.

Ingrediente: (pentru aprovimaiv 750 ml lapte condensat)

200 g lapte praf (marca "Raraul")
320 gr. zahar
180 ml apa fierbinte
115 gr. unt

Preparare:
Pentru preparare avem nevoie de un blender sau asa cum am facut eu cu "Braun"-ul meu cu ustensila care se vede in fotografie.
Topim untul la foc mic sau in cuptorul cu microunde, iar in acelasi timp se fierbe di apa. Se adauga imediat in vasul blenderului impreuna, alaturi de zahar si laptele praf. Laptele praf trebuie sa fie neindulcit  cum este "Raraul". Asa se spune in reteta originala. Eu nu nu am gasit Raraul si am pus Malita indulcit .Vreau sa va spun ca nu a fost nici o problema, poate ar fi trebuit sa iasa un pic mai consistent. Eu l-am batut cu "Braun-ul" cam 20 de minute. Dupa care l-am pus in borcane si l-am pus la frigider. Poate fi utilizat imediat, dar este indicat sa stea cel putin 1 ora la frigider. Cand este complet rece, este solid ca o crema. Se poate pastra la frigider in borcan inchis ermetic cateva saptamani. Cu acest lapte am facut mai multe prajituri printre care 
 CHOCOLATE CARAMEL SLICE si altele care asteapta sa fie postate pe blog.


 Incercati, sigur veti reusi!

SALATA ORIENTALA DE POST


Ingrediente:
- 500 gr. cartofi
- masline
- ceapa verde
- ceapa rosie
- 1 ardei rosu
- 1 ardei verde
- 1 ardei galben
- ulei de masline
- sare
- otet alb - de preferat de mere

Preparare:

Se spala cartofii si se pun in apa la fiert pentru circa 15 minute nu mai mult pentru a nu se farama prea tare.
Se incearca cu furculita daca intra usor, inseamna ca sunt fierti. Se dau jos de pe foc se varsa apa fierbinte si se lasa sa se raceasca. Se curata de coaja, se taie bucati potrivit de mari. Se pun intr-un castron si pe masura ce ii taiem cubulete ii presaram cu sare.Ceapa rosie se taie rondele, ceapa verde firisoare mai mici, ardeii cum doriti. Se adauga maslinele. Se amesteca toate. Se potriveste de sare. Intr-un pahar se amestea cateva lingurite de otet alb cu cateva lingurite de apa rece si se toarna peste salata. Aici depinde de gustul fiecaruia. Se poate pune zeama de lamaie. Mie nu imi place cu zeama de lamaie cu toate ca ar trebui sa fie mai aromata salata, dar nu este. Se pune uleiul de masline. Se amesteca, se gusta. Salata astfel obtinuta se pune in frigider pentru cel putin 1/2 ora pentru a se intrepatrunde gusturile.Se poate servi ca atare sau ca garnitura.



Pofta buna!



luni, 27 ianuarie 2014

SUPA DE GALUSTI

SUPA DE GALUSTI



 In sfarsit am reusit!
Am tot incercat de cateva ori si nu imi ieseau deloc si ... am renuntat. Acum mi-am zis: nu se poate sa fie o asa filozofie incat sa nu imi iasa. M-am pus pe  cautat, am gasit cateva retete dar nu spuneau nici una din ele secretul . Dar nu am renuntat si am continuat cautarea pana am gasit site-ul acesta, 
http://www.haisagatim.ro/2009/04/cum-se-fac-galustele-de-gris.htm,(multumesc!) unde pas cu pas iti arata cum sa procedezi pentru reusita galustilor .

Asadar,

Ingrediente supa:
 -Carne de pui
- 2-3 cepe
- 2 morcovi
- 2 pastarnaci
- 1 telina mica
- sare
Incrediente galusti:
pentru 6-8 litri de supa:
- 2 oua
- un praf de sare
- 12 linguri de gris - atat mi-au intrat mie - probabil depinde si de marimea oualelor dar in reteta originala erau 14 linguri.
- un varf de cutit de praf de copt sau bicarbonat (eu am pus praf de copt).

Preparare supa de pui:
Se spala carnea si se pune in apa rece la fiert in oala. Se aduna spuma si se adauga legumele intregi sau taiate. Se lasa la fiert pana se fierbe bine carnea de pui. Se strecoara supa si se trece la pregatitul galustilor.

Preparare galusti:

Se pun ouale intr-un castron si se bat cu furculita normal sa se omogenizeze. Incepem sa adaugam cate o lingura de gris mestecand pe rand pana obtinem consistenta necesara. Vedeti pe site-ul http://www.haisagatim.ro/2009/04/cum-se-fac-galustele-de-gris.htm cum arata. Eu am uitat sa fac o fotografie,  in aceasta faza a pregatirii galustilor, fiind preocupata sa imi iasa bine! Se adauga un praf de sare si la sfarsit praful de copt. Se amesteca bine. Incepem sa luam cu o lingurita pe care in prealabil am inmuiat-o in supa si am incalzit-o bine, din compozitia de galusti si sa punem in supa. Lasam focul mic la supa - daca fierbe in clocot se imprastie galustile. Continuam pana terminam de pus toata cantitatea de
galusti, introducand dupa fiecare galusca lingurita in supa pentru ca sa se desprinda singura compozitia bine de pe lingurita. Se acopera oala cu un capac si se lasa sa fiarba cca. 7 minute. In acest timp galustile trebuie sa se intoarca pe cealalta parte. Daca nu, le intoarceti usor cu o lingura.  Apoi oprim focul si turnam 1/2 pahar de apa rece si lasam sa stea acoperite 15 minute. Va sfatuiesc sa nu le faceti cu o lingura mare. Eu le-am facut cu lingurita si s-au umflat foarte mult. Se servesc cu piper si patrunjel proaspat. Au iesit suuuper, nu ma asteptam. Foarte gustoase si pufoase.
 Pofta buna!