joi, 18 septembrie 2014

LUNCA - Lacul GOLOVITA - JURILOVCA si GURA PORTITEI

Am zis: de la balta mea, adica de la Borcea, merg la alta balta: adica Lacul Golovita. Ce ar putea fi deosebit aici ? Bineinteles ca nu puteam sa nu ma gandesc la peste. Imi imaginam sa vom gasi atata peste, ca nu vom avea conditii sa il pastram si sa il aducem acasa. Nu mai spun de doi colegi - impatimiti ai pescuitului - care au venit cu tot arsenalul din dotare, pregatiti sa prinda peste. Ati auzit de "mamaliga cu aroma de vanilie" pentru peste? e, eu nu auzisem pana in acel moment.  
Dar sa purcedem.
 Plecam intr-o joi pe la pranz cu doua masini, in total 9 persoane. Ne facem traseul, nu fusesem niciodata pe aceste meleaguri . Ma pregatesc asiduu, scot harti de pe net, prognoza meteo, traseul rutier si toate cele de trebuinta. Plecam si uit toata documentatia in birou. Ne intoarcem sa luam documentatia. Ajungem la bariera, era bariera lasata. Cei din prima masina cred ca ajunsesera la Drajna. Ne suna sa ne spuna
ca au uitat paharele  si ne intoarcem sa luam paharele de unica folosinta. In sfarsit am iesit si noi din oras. Ajungem la Slobozia. De aici trebuia sa mergem pe soseaua care duce spre Tandarei. Ca mai peste tot in Romania, indicatoarele ne-au jucat feste si bineinteles ca nu am nimerit soseaua spre Tandarei, am luat-o spre Braila. Mi se parea ca ceva nu este in regula si m-am uitat pe harta. Normal ca nu era in regula. Nu eram pe drumul cel bun. Facem cale intoarsa. Ne suna cei din prima masina care ajunsesera aproape de Harsova. Bineinteles ca erau suparati ca am intarziat. De cum am intrat in Dobrogea, pe dealuri au aparut eolienele. Nu vazusem o eoliana asa de aproape.
Ne intilnim si mergem impreuna spre destinatia finala unde ajungem spre seara. Vedeti aici in doua fotografii facute de un coleg, frumusetea apusului de soare in Satul Lunca, pe malul lacului Golovat.



.
 Ziua a doua a fost programata pentru  o vizita la Gura Portitei, dar avand in vedere faptul ca trebuia sa traversam Lacul Golotiva, cu o ambarcatiune si distanta, daca imi aduc aminte bine este cam de 17 km., din cauza vantului prea puternic am amanat vizita pentru a doua zi. Oricum cerul a fost innorat toata ziua, cu mici exceptii cand s-a mai limpezit.





 Pentru a nu pierde ziua, am plecat catre Jurilovca. Am vizitat micul port,  dupa care am plecat sa vizitam Cetatea ORGAME/ARGAMUM - Capul DOLOSMAN.





 CAPUL DOLOSMAN - sau DOLOJMAN , este o arie protejata de interes nationala (rezervatie naturala  de tip avifaunistic,floristic si faunistic) aflata la estul satului Jurilovca .
Aria naturala acopera partea rasariteana a fasiei , capul Dolosman fiind o formatiune calcaroasa ce cuprinde ruinele cetatii Argamum -Orgame si abruptul stancos al falezei, situata in Judetul Tulcea, la sud-vest de Delta Dunarii si la sud de bratul Sfantu Gheorghe.
Cetatea Argamun  este cea mai veche asezare de pe teritoriul romanesc atestata intr-un izvor antic, datand de la inceputul secolului al VI -lea I.H. Hecateu din Milet.
A fost intemeiata de colonisti greci venitit din Asia Mica catre mijlocul secolului VII I.H. si stabiliti atunci pe malul Marii Negre, azi malul lacului Razelm.
In secolul I dupa Hristos, cetatea a intrat sub stapanire romana, denumita de atunci Argamum fiind un port de escala pentru navigatorii pe ruta Bizant-Tyras.Cetatea a continuat sa prospere si sa sa dezvolte timp de cinci secole.
Legenda spune ca cetatea este locul unde Argonautii s-au oprit in drumul lor spre patrie, dupa gasirea lanii de aur, cand erau urmariti de flota regelui Aetes (Uliul) tatal Medeei.




Urmatoarea destinatie este Cetatea ENISALA (Heracleea) care se afla in Comuna Sarichioi, Sat Enisala, Jud. Tulcea. 
 Locuri de o reala frumusete. Nu mi-am imaginat niciodata ca aici, in inima Dobrogei exista asemenea locuri. Cetatea Heracleea de la Enisala a fost construita in scop militatr, defensiv si de supraveghere de la inaltime a drumurilor de pe uscat si mai ales de pe apa, in perioada in care gurile Dunavat si Cernet nu erau blocate iar lacul Razim (Razelm)de acum, era inca golf la Marea Neagra. Cetatea a fost construita de puterea imperiala bizantina si de puterea comerciala genoveza la sfarsitul secolului al XIII-lea si inceputul secolului al XIV-lea, secol in care a avut un rol militar, politic si administrativ si mai putin economic. Intre anii 1398 - 1416, a trecut sub stapanirea lui Mircea cel Batran. In anul 1417 este cucerita de turci, in campania lui Mehmed I Celebri impotriva lui Mircea si se transforma in garnizoana militara ca si Isaccea si Giurgiu. Cu trecerea anilor, dupa secolul al XV-lea,datorita formarii cordoanelor de nisip  care separa Lacul Razim (Razelm) de Marea Neagra, cetatea a fost abandonata si s-a ruinat, aceasta pentru ca nu mai servea scopului pentru care a fost constuita.
         







Ziua a continuat cu masa la restaurantul din cadrul Complexului Puflene din Murighiol situat pe malul Lacului Murighiol. O locatie deoasebita!




Ziua trebuia sa se incheie cu masa de seara la restaurantul  pensiunii Casa Pescarilor din Lunca, unde am avut parte de o surpriza. Un spectacol de muzica lipoveneasca oferit de ansamblul Reabinuska din Jurilovca, care a fost invitat sa cante special pentru noi.  A fost un spectacol foarte frumos de muzica populara ruseasca. Fetele au fost acompaniate la acordeon de Nicalai. Un spectacol de neuitat. Muzica populara ruseasca se stie este foarte frumoasa, nelipsind desigur cunoscuta piesa Kalinka. 




A treia zi  incepe cu micul dejun si bineinteles ca fiind programata plimbarea la Gura Portitei, toata lumea este nerabdatoare sa ajunga acolo. Numai ca fiind sambata, persoana care trebuia sa ne traverseze Lacu Golovita cu salupa, nu ne-a mai raspuns la telefon. Ne-am gandit ca fiind sambata omul si-a facut alte planuri. Nu ne ramane decat sa mergem la Jurilovca si de acolo sa luam o ambarcatiune care sa ne duca la Gura Portitei. Zis si facut. Ne-am urcat toti intr-o salupa al carei motor facea un zgomot infiorator si care -din spusele celui care o conducea - prindea in elicea motorului iarba, si avand in vedere ca motorul nu se putea ridica pentru a-l putea curata, respectivul, adica cel care conducea salupa provoca un fel de izbitura salupei, izbitura in timpul careia te cam treceau fiorii, nu de alta dar in jurul nostru nu era decat o mare de apa si cine nu stie sa innoate... Ei dar avand in vedere ca pescarii nostri nu au prins decat citeva fite de peste, pe care din jena nu vi le-am aratat, a venit peste la noi. In timpul traversarii lacului un peste a sarit in salupa noastra. Il vedeti ai in punga. L-am prins, l-am fotografiat si i-am dat drumul in apa. Am stat aproape toata ziua la plaja la Gura Portitiei, am baut bere, s-a jucat table, am facut plimbari pe plaja si am adunat melci ci scoici. Bineinteles ca nu puteam sa plecam fara sa mancam o saramura de peste. De fapt eu am luat o Plachie de peste foarte gusoasa si o Placinta dobogeana, amandoua foarte bune. De fapt tot ce am mancat in aceste zile, aici, - adica foarte mult peste, si o Tochitura dobrogeana, -a fost de foarte buna caliatate. As mai veni aici ori de cate ori s-ar ivi ocazia. Este o zona foarte frumoasa. Pestele foarte bine gatit si bineinteles proaspat. Ne-am intors la Lunca cu un vaporas, pentru ca toata lumea era speriata de salupa celui care ne-a adus la Gura Portitei. Seara s-a incheiat cu un gratar cu ceafa de porc si cateva muscaturi de tantari, pentru care nu ne-am pregatit deloc. Este de luat in calcul acest lucru, nu de alta dar eu care nu sunt pe placul tantarilor, am avut de suferit de data aceasta din cauza lor. 






















CIUPERCI UMPLUTE






Asa este, am lipsit cam mult de pe blog, ma refer la postari... nu ca n-as fi avut ce sa postez, dar pur si simplu nu am reusit. Intrand astazi pe blog, mi-a venit o pofta de ... postat ca nu am putut sa ma abtin si iata: CIUPERCI UMPLUTE, sper sa va faca pofta si sa le preparati. Nu de alta dar va spun ca sunt de neiertat,  nu te mai opresti din mancat. Asadar,

Ingrediente 
pentru cca. 20 de bucati adica 2 caserole a cate 500 gr. fiecare:
 - ciuperci - 1 kg.
 - 1 ceapa nu prea mare
 - cativa catei de usturoi
 - 1 lingurita gris
 - sare, piper, patrunjel, cateva linguri de ulei pentru prajit

Preparare:

Se spala ciupercile, se desprind coditele si se curata .
Ceapa si usturoiul de toaca marunt, la fel si coditele ciupercilor.
Intr-o cratita cu 2-3 linguri de ulei se caleste putin ceapa si usturoiul, se adauga coditele ciupercilor tocate marunt. Se lasa sa se caleasca pana se inmoaie coditele. Se stinge focul si se adauga un praf de sare, piper, 1 lingurita gris, patrunjelul tocat marunt. Se amesteca bine. 
Se aseaza ciupercile intr-o tava unsa cu ulei si se umplu cu compozitia deja pregatita. Se stropesc ciupercile cu un fir de ulei, un praf de sare si se dau la cuptorul incins cca. jumatate de ora.
 Cam asa ar trebui sa arate cand sunt gata.Sunt super delicioase.
Pofta buna !

vineri, 28 februarie 2014

PRAJITURA CU CREMA DE LAMAIE SI FRUCTUL PASIUNII

 PASSIONFRUIT CUSTARD SLICE
 Realmente o prajitura deosebita. De foarte mult timp doream sa fac aceasta prajitura insa nu gaseam fructul pasiunii. Am facut-o odata fara sa adaug fructele si pot spune ca nu a fost rea. Dar cu fructul pasiunii este un deliciu. Abia acum am gasit in sfarsit aceste faimoase fructe.Au un gust special. Reteta am luat-o de pe blogul  http:// tavolaconsemplicita.blogspot.ro . Dar sa trecem la treaba:

Ingrediente:

Blatul:
- 150 gr. faina
- 125 gr. unt moale taiat in bucati
- 2 linguri de zahar farin

Crema din mijloc
- 2 lingurite de gelatina
- 80 ml. suc de lamaie (cca. 1 lamaie si jumatate)
- 395 g lapte condensat dulce

Crema de deasupra
- 25 gr. zahar
- vanilie
- 8,5 gr. faina
-1 galbenus
- 80 ml lapte
- 220 gr.zahar farin
- 2 linguri lapte
- 375 ml. apa
- 20 gr. unt extra
- 2 linguri de suc de lamaie
- 80 ml pulpa de passiflora (cca. 4 fructe).

Preparare:

1. Incalzim cuptorul moderat.
Pregatim o tava de 20/30 cu hartie de copt usa cu unt.

2. Intr-un robot de bucatarie se amesteca faina, untul si zaharul pudra .Coca obtinuta se intinde in tava si se coace la foc mediu cca. 20 minute si se lasa sa se raceasca.

3. Intr-o ceasca se pune sucul de lamaie si gelatina si se amesteca bine. Puneti ceasca intr-o cratita cu apa fiarta si mestecati bine pana se dizolva toata gelatina.
Intr-un castron puneti laptele condensat si gelatina cu lamaie si bateti bine cu robotul electric timp de 5/10 minute sau pana crema devine omogena. Varsati crema obtinuta peste blatul racit din tava.

4. Puneti intr-o craticioara primele 5 ingrediente de la Crema de deasupra, adica, 25 gr. zahar,vanilia, 8,5 gr.faina 80 ml. lapte si 1 galbenus de ou, amestecati bine, puneti la foc mic pana incepe sa capete consistenta. Dati la o parte si adaugati  220 zahar farin, 2 linguri lapte, 375 ml apa  si puneti din nou pe foc mestecand continuu pana obtineti o crema consistenta. Dati la o parte de pe foc, adaugati untul, mestecati bine si lasati sa se odihneasca 10 minute acoperit. In acest punct adaugati pulpa si sucul de passiflora si doua linguri de suc de lamaie, mestecati bine si cand este calda, varsati crema peste stratul de crema de lapte condensat si gelatina, nivelati bine si puneti in frigider.

Aceasta prajitura se poate face si cu trei zile inainte, tinand-o in frigider acoperita.
Este buna a doua zi, cand gusturile se intrepatrund perfect.

 Este intr-adevar un deliciu!
Va poftesc sa gustati!
Pofta buna!


miercuri, 12 februarie 2014

SNITELE DIN PIEPT DE PUI


Ingrediente:
-  piept de pui dezosat
-  oua
-  faina
-  sare, piper
-  ulei pentru prajit

Preparare:
Se spala carnea si se taie in bucati groase de aproximativ 1 cm. Se sareaza, se pipereaza.
Intr-un castron se bat ouale cu putina sare, piper si faina. Compozitia trebuie sa fie groasa ca o smantana care curge.
Se pune faina intr-o alta farfurie si dam mai intai carnea prin faina, apoi prin compozitia de ou cu faina. Punem bucatile astfel pregatite in ulei incins. Prima data uleiul trebuie sa fie  incins apoi intoarcem bucatile pe o parte si pe cealta si lasam focul mai mic pentru a se patrunde carnea. 
Primele bucati. 
Continuam pana terminam toate snitelele de prajit.
  Le putem servi cu legume sote' si gogosari .
Pofta buna!

luni, 10 februarie 2014

CIORBA DE PERISOARE

Ingrediente pentru 6-8 litri
- 1 kg de carne de porc nu prea grasa
- 1 ou,
- 2 linguri de orez
sare, piper,
2-3 cepe
1-2 morcovi 
1 pastarnac,
o telina mica
ardei verde,ardei rosu
1 borcan de rosii 
1/2 litru bors
 taitei
leustean

Se pune carnea tocata intr-un castron impreuna cu oul,1 lingura de  orez spalat bine, sare, piper se amesteca pana se omogenizeaza. Din aceasta compozitie de fac perisoare de marimea unei nuci.
Intr-o oala se pune apa rece si se lasa sa dea in clocot. Perisoarele de pun una cate una in apa clocotind. Se aduna spuma . Se pune si orezul spalat bine +  un praf de sare.
 
 Se curata si se toaca zarzavatul si se pune peste perisoare. Se lasa sa fiarba .
 
 Cand perisoarele si zarzavatul s-au fiert se adauga rosiile. Se lasa sa fiarba cateva clocote pana se fierb si rosiile, dupa care se adauga borsul, se potriveste de acru, de sare. Se adauga taiteii daca va place cu taitei. In mod normal se pune o lingura de orez in loc de taitei si se bate un ou zdrente. Dar mie imi place cu taitei.
 Dupa ce s-au fiert taiteii, ciorba este gata.
 Se stinge focul si se pune leusteanul.

 Mmmm.... are un parfum de nedescris.
   Va invit la masa! Pofta buna!




marți, 4 februarie 2014

CARNATI DE CASA

 Sunt super in comparatie cu cei din comert, asa ca va sfatuiesc sa ii faceti, nu este mare filozofie. Daca nu aveti un Ghita pe care sa-l sacrificati de Craciun, gasiti in magazinele de specialitate tot ce va trebuie. Pana si carnea o puteti cumpara tocata  in momentul achizitionarii. Matele le puteti cumpara tot din acelasi magazin.
Asadar,

Ingrediente:
(pentru 5 bucati de cca.1 metru )
- 3 kg carne tocata de porc (amestec de pulpa si costita)
- 500 gr. grasime tocata 
- usturoi, cateva capatini, depinde cum va place
- sare, piper, codimente, boia de ardei
- 5 mate
- 1 cana de apa
Mai aveti nevoie de o masina de tocat carne plus palnie pentru carnati.

Prepare:

Puneti carnea tocata si grasimea intr-un vas adaugati usturoiu pisat bine, sare, piper, codimente, 1 cana de apa si amestecati foarte bine pana  se omogenizeaza.
Pregatiti masina de tocat cu palnia pentru carnati.
Matele trebuie spalate bine cu apa rece si tinute cel putin 24 de ore in apa rece cu otet in care am adaugat cateva cepe taiate in patru. In momentul folosirii se clatesc cu apa rece de cateva ori. Umpleti matele cu carne. Din loc in loc intepati cu un ac pentru a elimina aerul. Dupa ce ati terminat de umplut matele, puneti carnatii intr-un loc aerisit atarnati pe o vergea pentru a se usca cel putin 24 de ore, dupa care ii puneti in congelator. Mie mi-au iesit super. 

Pofta buna!