luni, 5 august 2013

COMPOT DE PIERSICI




 
Ingrediente 
Piersici potrivit de copate si sanatoase, zahar, borcane cu capace.

Preparare
Se spala fructele, se taie, se elimina eventualele parti stricate si samburii.
Se pun fructele in borcane, se adauga zaharul, 3-4 linguri pentru fiecare borcan, se umplu borcanele cu apa.

 
Se pun capacele, se infileteaza bine si se pun cu gura in jos pe un prosop .



 Se pregateste vasul in care se vor pune borcanele la fiert. Se pun betisoare de lemn pe fundul vasului. Se mai verifica inca odata borcanele daca s-au inchis bine capacele si se pun in oala la fiert.

 
Se pune apa si se lasa sa fiarba 20-30 minute din momentul in care a inceput apa sa fiarba.
 
 
Dupa 30 de minute se opreste focul, se da vasul jos, se pune capacul si se lasa asa pana a doua zi cand se raceste apa. A doua zi se scot borcanele se eticheteaza si se dau la camara. Acest compot poate fi folosit cu mare succes la prepararea torturilor cu fructe, la prepararea salatelor de fructe si a altor prajituri cu fructe.


 
Pofta buna la compot de piersici!


CIORBA DE LEGUME





Am intrat in Postul Sfintei Marii si pentru cine tine post, va prezint reteta unei ciorbe de legume de post.
Ingrediente:
- 1-2 morcovi
- 3-4 cepe
- radacina si frunze de telina
- 1 dovlecel
- 1 praz de marime medie sau jumatate de praz
- 1 pastarnac
- 2 maini de boabe de mazare
- 1 mana de pastai de fasole
- 1-2 ardei grasi
- 3-4 cartofi mijlocii
- cateva frunze de stevie ( eu le am congelate din primavara)
- cateva rosii bine coapte
- o legatura de leustean verde
- bors pentru acrit
- 2-3 linguri de ulei
- 1 lingura de orez
- sare
Preparare:
Se curata ceapa, prazul, morcovii, telina, pastarnacul, se toaca mai mare mai mic cum doreste fiecare. Mie imi plac tocate mai mici si de aceea nu se prea vad in farfurie. Se pun in oala la fiert cu apa cam pana la jumatatea oalei poate si mai mult. Stiu ca asa ar trebui sa fie, apa suficienta de la inceput pentru ca sa se obtina o supa buna de legume. Se pun la fiert. Dupa cateva clocote se adauga mazarea, fasolea pastai rupta in bucati mai mici  si frunzele de stevie tocate marunt, 2-3 linguri de ulei, orezul spalat in cateva ape si un praf de sare. Se fierb cca. 20-25 minute. Intre timp se curata cartofii, se taie cubulete si se adauga supei.
Se mai fierbe supa inca 10 -15 minute cat sa se fiarba putin cartofii. 
Se spala si se oparesc rosiile, se curata de coaja si se taie cubulete sau se pun in Braun si se toaca marunt.
Se adauga supei.

Se lasa sa  fierba 15-20 minute.
In acest timp se taie dovlecelul cubulete si se pune in supa. 


Pentru ca dovlecelul se fierbe foarte repede, se pune spre final. Se taie ardeiul si se adauga si el. Mama il punea intotdeuna la sfarsit in ciorba pentru ca sa nu se piarda aroma ardeiului. Dar putem pune in acest punct ardeiul tocat si mai pastram o jumatate din ardei sa-l punem la sfarsit.


Supa noastra este aproape gata. Punem borsul intr-o craticioara sa dea un clocot dupa care il turnam peste supa de legume. Lasam sa dea in fiert. Gustam sa vedem cat este de acru, potrivim de sare.Daca este prea acru mai adaugam putina apa, daca este prea dulce, mai adaugam bors. Nu am mentionat cat bors se pune pentru ca depinde foarte mult daca borsul este acru sau nu si de cat de acra sau dulce va place ciorba. Inca cateva clocote si ciorba este gata. In acest timp spalam si curatam leusteanul, il tocam marunt si dupa ce am stins focul, punem leusteanul .
Ciorba este gata. Este super buna, fara a adauga vegeta sau alte concentrate de legume din comert.
 Pofta buna!



joi, 1 august 2013

COMPOT DE CORCODUSE



 
Priviti aceste fructe. Ce fructe credeti ca sunt? Corcoduse! Pentru mine, de cand ma stiu aceste fructe nu au existat. Cat am fost copil, curtea noastra de la tara, era plina de acesti pomi. Nu imi amintesc sa fi fost un an cand pomii acestia sa nu fi facut fructe! Dar pentru mine nu existau. Mama facea in fiecare an compot de corcoduse, inclusiv in borcane pentru iarna. Nu stiu de ce, dar mie nu mi-au placut niciodata nici fructele, nici compotul. Pana anul trecut cand le-am descoperit. A fost pur si simplu o revelatie pentru mine. Asa ca, am facut compot inclusiv pentru iarna. 
Asadar,
Pentru compot avem nevoie de :
- corcoduse,
- zahar
- apa
- borcane  cu capace
Preparare
Se spala si se aleg fructele sanatoase. Se pun fructele in borcane, se adauga 3-4 linguri de zahar si se umplu cu apa. Eu am pus 5 linguri pentru ca mie imi place mai dulce.  Se pun capacele si se strang bine. Se pune un prosop pe masa si se pun borcanele cu gura in jos. 
Inainte de a se pune borcanele la fiert se verifica inca odata fiecare capac daca nu curge.


Se pun borcanele in vasul pentru fiert.
Pentru ca borcanele sa nu se sparga se pune pe fundul vasului citeva betisoare de lemn . 
Eu am pastrat betisoarele de la inghetata si le folosesc cu succes de cativa ani. 
Se umple vasul cu apa pana la nivelul capacelor borcanelor si se pune la fiert.  Le fierb cam 1/2 ora de cand a inceput sa fiarba apa la foc potrivit. 
Dupa 1/2 ora, dau vasul jos de pe aragaz ii pun capacul si il pun pe balcon. Va sta acolo pana a doua zi cand se raceste apa. Scot borcanele, le sterg, le verific daca s-au tras bine capacele, le pun etichete si le asez in camara langa suratele celelalte.






























Acesta este compotul se corcoduse . Pofta buna!


miercuri, 31 iulie 2013

PLACINTA CU BRANZA (ca la mama acasa)




Aceasta placinta, este placinta mea preferata.  Reteta o stiu de la mama . Mama  facea foarte des placinta cand eram copii, nu numai cu branza, ci si cu dovleac, struguri, mere...Parca o vad pe mama asezand masuta mica in bucatarie si incepand a intinde foile de placinta... Eu stateam si o urmaream cum transforma ghemotocul acela mic de coca, intr-o foaie mare si subtire, care, pe masura ce se intindea nu mai incapea pe masuta. Intindea mai multe foi:  le aseza pe mesele din camerele din casa  pentru ca sa se usuce putin. Stia foarte bine cit timp sa le lase pentru a fi tocmai bune de umplut si puse in tava.  Imaginati -va o zi de iarna cu nameti, iar in cuptorul sobei din bucatarie, sfaraind placintele. Dar nu numai iarna facea mama placinta. Facea de cate ori aveam pofta si nu numai placinta ci si alte bunatati, pe care numai ea stia sa le faca asa de bine. Ce amintiri... Dar sa trecem la treaba:
Ingrediente pentru 2 foi :
- 200 ml apa calduta
- 3 linguri ulei
- 1 lingurita otet
- un praf de sare
- faina cat cuprinde
Ingrediente pentru umplutura:
- 1 kg. branza de vaci putin sarata
- 6-7 oua
- 300gr. zahar
- 200 ml iaurt
- 200 ml lapte dulce
- esenta vanilie
- stafide
- zeama de la 1/2 lamie
- zahar pudra vanilinat

Pentru foi, se framanta o coca din ingredientele mentionate se imparte in doua parti si se lasa pe planseta sa se odihneasca cca. 20 minute, dupa care incepem sa intindem prima foaie.





Se intinde o foaie cat mai subtire posibil.


 Cam asa arata o foaie intinsa, are diametrul de cca. 70 cm. 


 Se lasa putin sa se usuce foaia, pentru ca atunci cand se pune umplutura sa nu se inmoaie .
 Se pregateste umplutura. Branza se da prin razatoarea mare, se adauga ouale batute cu furculita, zaharul, iaurtul, putin lapte dulce, esenta, zeama de lamaie, se amesteca bine pana se omogenizeaza.
Se incepe a se umple foaia.Se unge foaia cu ulei, se asaza umplutura, se presara stafide si se ruleaza placinta.


 Se taie si se aseaza in tava unsa cu ulei . Eu am pus si hartie de copt unsa cu ulei dar am facut si fara hartie de copt alta data. Se prinde putin dar nu este nici o problema. Se unge placinta cu ulei, cateva linguri de lapte  dulce si se da la cuptorul incins pentru cca. 1 ora.


Dupa ce s-a copt se scoate din cuptor, se pudreaza cu zahar pudra vanilinat si se taie in bucati mai mici.



 
Este super buna. Mai ales calda. Dar nici rece nu e de colo...
Pofta buna!
 



marți, 23 iulie 2013

DROB DE MIEL


A trecut foarte mult timp de cand nu am mai postat ceva, asa ca sa trecem la treaba. Desi Pastele a trecut de cand hau, voi posta reteta mea de DROB de MIEL pe care l-am facut de Paste. Reteta este din cartea mea de bucate foarte veche, autoarea este DIDI BALMEZ, careia trebuie sa ii fiu recunoscatoare pentru faptul ca din aceasta carte am invatat foarte multe in materie de gatitul mancarii  si am realizat foarte multe retete.




Ingrediente:
- un prapur de miel
- inima, ficatul si plamanii (bojocii) de miel
- 5-6 cepe verzi, 1 morcov, 1 radacina patrunjel, 1/2 telina, 1 legatura de patrunjel verde
- 3-4 oua
- 1 lingura (25 gr.) unt 
- sare, piper

Preparare
Se spala bine prapurul in apa cu otet.
Se spala si se pun la fiert maruntaiele de miel cu putina sare si legumele curatate si spalate.
Cand carnea este fiarta se scoate si se lasa sa se raceasca. Legumele de arunca. Apoi carnea se da prin masina de tocat.
In carnea tocata se adauga sare, piper, patrunjel verde tocat, 3 legaturi de ceapa verde taita, 3-4 galbenusuri si se amesteca bine totul adaugand si albusurile batute spuma.

Se pune prapurul de miel intr-o forma de chek unsa cu ulei sau unt si se pune compozitia de carne in forma.
Se acopera  cu marginile prapurului.
Se unge cu ulei sau unt pe deasupra si se da la cuptor.
Drobul este gata dupa 20-30 de minute.
Se serveste cu salata.
Cine nu are prapur de miel poate folosi o foaie de aluat subtire care de unge cu unt.
Foaia de aluat se prepara din faina, ou si lapte sau apa.
Ati putea spune ca nu arata prea frumos pentru ca nu are ou intreg in interior.
Nu am vrut sa mai pun oua intregi in interior pentru simplul motiv ca fiind Pastele se consuma prea multe oua si nu este sanatos.

miercuri, 24 aprilie 2013

CHOCOLATE CARAMEL SLICE




Aceasta reteta de prajitura am luat-o de pe blogul "A TAVOLA CON SEMPLICITA". Mi-a placut cum arata in fotografii si mi-am zis ca trebuie sa fie foarte buna si neaparat trebuie sa o incerc. Am gasit-o si pe un blog romanesc,am uitat cum se numeste, l-am cautat pe Internet dar nu l-am mai gasit. Asadar, va prezint reteta pe care am facut-o de pe blogul "A TAVOLA CON SEMPLICITA ", reteta pe care de fapt am facut-o de doua ori dar de fiecare data nu am reusit sa fac poze decat la final. Va promit ca data viitoare voi avea grija sa fac si pozele de pe parcusul procesului de productie. Asadar,
Chocolate caramel slice - 16 bucati
1). Ingrediente pentru baza:
- 125 g. faina cernuta
- 100 g. zahar de trestie (brun)
- 1/2 ceasca de ceai de fulgi cocos
- 125 gr. unt moale
2). Ingrediente pentru caramel:
- lapte condensat 400 gr.
- 2 linguri de golden syrup sau miere - eu am pus miere
- 60 gr. unt
3). Ingrediente pentru ciocolata 
- 125 gr. ciocolata fondanta - eu am pus ciocolata cu 70% cacao.
- 60 gr. unt.
Se aprinde cuptorul la 180 gade.
Acoperiti o tava de dimensiuni 28 x 18 cm. cu hartie de copt.
1). Intr-un castron amestecati toate ingredientele pentru baza, puneti pasta obtinuta in tava, acoperiti bine fundul tavii si introduceti in cuptor. Tineti tava in cuptor cca. 15/20 minute sau pana compozitia devine aurie.
Scoateti din cuptor si lasati sa se raceasca.

2). Intr-o craticioara, la foc mic, preparati pt. cca. 8 minute sau pana devine auriu, laptele condensat, untul si golden syrup sau mierea, mestecand continuu. Varsati caramelul obtinut deasupra bazei si repuneti in cuptor pt. alte cca. 12 minute, depinde de cuptor, (nu trebuie sa fie prea copt. sunt suficiente 7,8 minute) pana se leaga, se intareste putin.


Scoateti tava din cuptor si lasati sa se raceasca complet, puneti in frigider pt. cca 3,4 ore. Eu l-am lasat pana a doua zi pentru ca era prea tarziu seara si nu mai aveam chef sa continui dar va spun ca dupa o ora era deja intarit.
3). In fine,  intr-o craticioara, la foc mic, topim 125 gr.ciocolata rupta in bucati mici + 60 gr.unt mestacand bine, pana se topeste ciocolata si se amesteca bine cu untul. Varsati compozitia deasupra caramelului, nivelati  bine si dati la frigider pentru 1, 2 ore.
Este o prajitura buna care devine si mai buna a doua zi. Oricum la noi nu ramane nimic. Am facut-o de Craciun si am facut-o si acum. Se poate pastra la frigider mai multe zile.
Pofta buna !







vineri, 8 martie 2013

CHEK


    
   
INGREDIENTE:    8-9 OUA
                                    2 CANI  DE ZAHAR
                                    1 CANA ULEI
                                    2,5 CANI DE FAINA
                                    1 PACHET PRAF DE COPT ( 2 DACA OUALE SUNT MARI)
                                    1 LINGURA CACAO
                                    ZEAMA DE LA O JUMATATE DE LAMAIE  
                                    ESENTE

PREPARARE:
Se pune zaharul intr-un vas +  8 linguri de apa si se pune pe foc. Se amesteca sa se omogenizeze si se lasa sa dea in clocot. Se obtine un sirop care se tine pe foc mic.


 Se separa galbenusurile de albusuri. Galbenusurile de amesteca cu un praf de sare.


Asa arata zaharul pus pe foc.


 Se bat albusurile spuma foarte tare cat sa nu cada din vas. Se adauga peste albusul batut tare o prima parte din zaharul de pe foc batand continuu, in acest timp zaharul se tine pe foc. Se continua pana se termina tot zaharul.


Se adauga galbenusurile, faina, uleiul,esente, praful de copt stins in zeama de lamaie si se pune compozitia in forme tapetate cu hartie de copt si unse cu ulei. Se opresc citeva linguri din compozitie care se amesteca cu cacao. Se umplu formele si se pun in cuptor care nu trebuie sa fie incins. Se aprinde cuptorul in momentul in care compozitia este pusa in forme.

 
Se tine in cuptor 50-60 de minute, depinde de cuptorul fiecaruia. Este copt atunci cand este crapat deasupra. Se poate face testul cu scobitoarea.


Se scot din cuptor, se indeparteaza hartia de copt si se lasa sa se raceasca.




                             
Se pudreaza cu zahar pudra si se taie felii si se serveste.




Pofta buna.