luni, 5 septembrie 2016

GOGOSI CU IAURT



 Imi era tare pofta de niste gogosi, si cum timp nu prea am, m-am gandit la niste gogosi fara drojdie, pentru ca acestea nu necesita timp de dospire si se pot face in cel putin o ora. Imi aduc aminte de reteta mamei din copilarie: faina, lapte prins de la vacuta noastra, oua de tara, ulei, zahar, vanilie si in  cel mai scurt timp, gogosile sfaraiau in tigae. Date printr-un praf de zahar pudra, cu ce pofta le mancam cand eram copii... dar cum nu le-am mai facut  de mult, nu mai eram sigura ca o sa nimeresc reteta, insa  pas cu pas am pus-o la punct si a iesit ceea ce vedeti in fotografie. Foarte gustoase si fragede si daca raman, sunt bune si a doua zi, nu se intaresc. Pot fi umplute cu dulceata, gem sau alte creme.

Dar sa incepem:

Ingrediente:

- 200 - 300 gr. iaurt
- faina - cat cuprinde
- 100 - 150 ml ulei
- 3 oua
- 150-200 gr. zahar - un pahar
- 1 lingurita rasa de bicarbonat de sodiu, stins in zeama de lamaie
- 1 lingurita esenta de vanilie
- un praf de sare
- coaja rasa de lamaie, zeama de lamaie

Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.

Preparare:

Se cerne faina.
Se face o adancitura in faina si se pune iaurtul, zaharul, uleiul .
Ouale se bat separat intr-un castron si se aduga peste ingredientele de deaupra.
Incepem sa mestecam cu lingura pentru a se omogeniza ingredientele.
Adaugam vanilie, sare, coaja de lamaie, bicarbonatul de sodiu stins in zeama de lamaie si continuam sa framantam pana obtinem o coca nu foarte tare dar elastica si omogena.

O lasam sa se odihneasca 10-15 minute.
Pregatim vasul in care coacem gogosile si zaharul pudra .

Dupa ce trec cele 15 minute impartim coca in 2-3 bucati, presaram faina pe blatul de lucru si intindem o foaie de cca. 1 cm grosime si cu ajutorul unei forme sau cu un pahar, taiem gogosile. Le punem deoparte a mesei si continuam pana ce taiem toata coca.

Se incinge uleiul si incepem sa punem gogosile la copt, incepand cu primele gogosi pe care le-am taiat.
Cand s-au copt le scoatem si le pudram cu zahar.

Asta este tot. Sunt foarte fragede si gustoase si cum va spuneam, daca mai raman, sunt bune si a doua zi.

Pofta buna!

joi, 26 mai 2016

NUTELLOTTI (Fursecuri cu Nutella)

 Nutellotti, aceste fursecuri cu Nutella, sunt fursecuri fragede, foarte usor de facut si foarte gustoase.

Ingrediente:

180 gr. Nutella
150 gr. faina 000
1 ou mediu.

Preparare: 

Incepeti sa preparati aceste fursecuri, spargand oul intr-un castron, batandu-l si adaugand 180 gr. nutella. Nutela trebuie sa fie la temperatura camerei. Nu este necesar sa o topiti. Amestecati bine pana se amesteca complet cele doua ingrediente.
Adaugati putin cate putin faina cernuta, mestecand pentru a o incorpora. Obtineti o coca omogena si compacta.
Transferati coca pe un plan de lucru presarat cu un praf de faina si preincalziti cuptorul la cca.170 de grade Celsius. Eu l-am preincalzit la 160.
Sectionati coca si formati fursecuri de cca. 25 gr. fiecare. Lucrati fiecare bucata ca pe chiftele. Puneti fursecurile intr-o tava tapetata cu hartie de copt, distantiate intre ele, pentru ca in timpul coptului vor creste si au nevoie de spatiu pentru a nu se lipi una de alta. Cu prima ocazie, va promit ca voi actualiza reteta cu mult mai multe fotografii.
Cu coada rotunda a unei linguri de lemn, presati fiecare fursec in mijloc pentru a obtine un lacas pe care il veti umple cu nutella. In reteta originala, se spune ca se pot umple fursecurile si inainte de a fi coapte. Eu nu am facut asa. Am copt fursecurile, le-am lasat sa se raceasca si dupa aceea cu ajutorul unui pos in forma de stea, le-am ornat .
Se coc la170 de grade C. 10 minute (in mod static) nu mai mult .

 Inainte de a le umple, se pot orna cu cacao sau zahar farin.

 Se pot conserva 2-3 zile intr-un recipient inchis ermetic. Sunt super, in special la cafea.


Pofta buna!

vineri, 15 aprilie 2016

PLACINTA CU MERE


Ingrediente
Pentru 2 foi de placinta coapte in doua tavi de cca.20/30 avem nevoie de:

 200 ml.apa calda
1 lingurita de otet alb
3 linguri de ulei
un praf de sare
faina cat cuprinde 

Pentru umplutura avem nevoie de :
4-5 mere marisoare
zahar
scortisoara
ulei 
stafide
zahar farin vanilat pentru ornat placinta

Acestea au fost merele foloste pentru o foaie de placinta- respectiv 1 tava

Preparare:

Se cerne faina intr-un vas, se face o adancitura in mijloc si se adauga apa calda, sarea, uleiul si otetul. Se framanta o coca nu foarte tare. Se lasa sa se odihneasca cca. 15 minute.
In acest timp pregatim umplutura.
Se rad merele pe razatoarea mare si se pun intr-un vas termorezistent peste care se adauga cateva linguri de zahar. 
Se pune vasul la foc mic cateva minute si se calesc merele, nu prea mult, doar cat sa ce inmoaie putin. Luam vasul de pe foc si presaram scortisoara macinata. Amestecam.

Trecem la intinsul foii de placinta. Cum am pregatit coca si intins foile, puteti vedea pas cu pas, la Placinta cu branza,tot pe acest blog.
Dupa ce am intins prima foaie, o stropim cu ulei, presaram merele si stafidele si rulam placinta. Taiem rola pe jumatate si o asezam in tava tapetata cu hartie de copt si unsa cu ulei. Stroimp placinta cu ulei  si o introducem in cuptorul incins. Eu m-am grabit si ca sa o coc mai repede am incins cuptorul la 220 grade Celsius. 
Cand placinta este coapta, o scoatem din cuptor si o pudram cu zahar farin vanilat.

Este o un duce perfect pentru cine tine post si nu numai.


 Pofta buna!









vineri, 25 martie 2016

BROWNIES CU CACAO SI CAFEA

BROWNIES CU CACAO SI CAFEA 


 Aceasta este o alta prajitura pe care nu am mai facut-o pana acum si daca o veti incerca, nu veti regreta.
Are un gust deosebit. Reteta originala are in compozitie un lichior care se numeste Kahlua si intrand pe Google, am aflat ca este o bautura originara din Mexic, in compozitia careia gasim rom, vanilie si corn syrup, un ingredient mai putin folosit la noi,  dar care poate fi inlocuit cu miere. Eu nu l-am inlocuit cu miere, am pus esenta de rom, vanilie si putin lichior de vanilie. A iesit super! Prajitura de poate orna cu glazura de cacao pentru post si cu Ganache in afara postului. Aurotarea retetei spune ca lchiorul poate fi inlocuit cu aceeasi cantitate de cafea.


Ingrediente:

- 380 gr, faina
- 6 linguri cacao
- 400 gr. zahar
- 2 lingurite praf de copt
- 1 lingurita sare
- 2 lingurite otet alb
- 10 linguri ulei
- 2 lingurite esenta vanilie,
- 2 lingurite esenta rom
- 360 ml. cafea preparata calda.
- 120 ml. lichior
Aceasta compozitie este pentru o tava de 20/30 cm.

Preparare:

Primul  lucru pe care il facem este sa pregatim cafeaua si sa o lasam sa se raceasca.
Intr-un castron amestecam primele 5 ingrediente.
Adaugam apoi cafeaua, otetul,uleiul, esentele si lichiorul si amestecam bine pana se omogenizeaza compozitia.
Compozitia este asemenatoare cu cea de chek.
Turnam compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si o introducem in cuptorul incins la 180 grade Celsius cca. 20-25 minute, depinde de cuptor. Facem testul cu scobitoarea. Nu trebuie tinuta prea mult in cuptor.
Scoatem prajitura si o lasam sa se raceasca.

Se poate face o glazura din:
- 2 linguri cacao,
- 6 linguri apa
- 6 linguri ulei
- 6 linguri zahar
care se toarna peste blatul rece.

Eu nu am mai avut timp asa ca am pudrat-o cu zahar farin.

Pofta buna!




PALMIERI


PALMIERI


Aceasta este o alta reteta de post pregatita tot pentru ziua tatalui meu, avand in vedere ca mi-a solicitat ajutorul privind pregatirea pentru duminica cand va merge la biserica. Pentru a diversifica un pic, m-am gandit ca ar merge foarte bine si acesti palmieri langa cornulete, plus o alta prajitura cu cacao tot de post, pentru a intregi platoul...

Ingrediente:

- un pachet de foi pt. foitaj
- 100 gr. zahar tos
- 2 lingurite de scortisoara

Preparare:

Foile de foitaj se scot cu o zi inainte din congelator si se lasa la decongelat in frigider.

Primul lucru pe care il facem este sa punem zaharul si scortisoara intr-un vas si sa le amestecam.

Pe masa de lucru se presara putin zahar.
Se desface pachetul de foitaj, si se aseaza pe blatul de lucru, peste zahar.
Peste foaie, cu lingurita presaram amestecul de zahar si scortisoara si il intindem cu mana pe toata suprafata.
Trecem cu sucitorul usor pe deasupra zaharului pentru a se lipi usor de foaie. Nu trebuie sa intindem foaia, doar trecem cu sucitoul usor pe deasupra.
Se intoarce aluatul pe cealalta parte si se procedeaza la fel.
Urmatorul pas este sa indoim marginile de sus si de jos, circa 4 cm, peste foaie. Trecem usor cu sucitorul peste margini. Apoi indoim inca odata marginile si adaugam din compozitia de zahar si scortisoara. Trecem din nou cu sucitorul peste foaie. Ultimul pas este sa indoim inca odata marginile pana se unesc. Trecem din nou usor cu sucitoul peste foaie.

Acum taiem foaia cu un cutit bine ascutit in bucati de cca. 2 cm latime.
Punem bucatile astfel obtinute intr-o tava si le dam la rece in frigider pentru 15 minute.
Dupa 15 minute, punem palmierii intr-o tava tapetata cu hartie de copt la distanta de 2-3 cm pentru ca in timpul coptului cresc.
Incingem cuptorul la 210 grade Celsius si coacem palmierii pana devin aurii.
Ii scoate din tava si ii lasam sa se raceasca pe un platou.
Pentru a vedea exact procedura, puteti viziona video-ul alaturat.


Pofta buna!





CORNULETE DE POST


Nu  le-am facut niciodata pana acum si sincera sa fiu am gustat si mi s-au parut foarte bune avand in vedere ca sunt de post. Am tot zis ca in acest post le voi incerca si iata ca s-a ivit ocazia. Ocazia este ziua de nastere a tatalui meu, care este pe 27 martie. Da,  peste cateva zile. Implineste frumoasa varsta de 87 de ani si pe aceasta cale ii urez Multi ani sanatosi !


Ingrediente:

- 400 gr faina
- o lingura de zahar
- 150 ulei
- 100 ml bors
- 1/2 lingurita sare
- o lingura zahar
- un pliculet drojdie uscata
- doua pliculete zahar vanilat
 -rahat, pentru umplut
- zahar pudra
Preparare:
Amestecati intr-un vas uleiul,borsul si drojdia. Omogenizati.
Cerneti faina,  adaugati sarea si zaharul si adaugati-le amestecului lichid, putin cate putin.
Framantati aluantul. Strangeti aluatul intr-o forma de bila.
Puneti faina pe blatul de lucru si cu vergeaua intindeti o foaie rotunda de 1 cm grosime. Impartiti cu cutitul foaia in doua si apoi in 4 si tot asa pana obtineti 12 sau 16 bucati .
Puneti la baza fiecarei bucati de aluat o bucata de rahat sau o lingurita de gem si rulati de la baza catre varf.
Cornuletele astfel obtinute le puneti intr-o tava tapetata cu hartie de copt distantate intre ele.
Preincalziti cuptorul la 180 grade Celsius. In acest timp puneti tava cu cornulele la frigider.
Coaceti cornulele pana devin putin aurii. Le scoateti din tava si le pudrati cu  zahar farin cat sunt calde.

Pofta buna!









vineri, 29 ianuarie 2016

TRIPLE CHOCOLATE CHEEESCAKE

TRIPLE CHOCOLATE CHEEESCAKE BY MARTHA STEWART




Prea multa ciocolata! 
 Nu! Nu este prea multa ciocolata atunci cand ai in fata o portie din aceasta minunatie! Poftiti! Gustati! Aveti si lingurita. Prea multa crema de branza?... da cam multa... eu am folosit Mascapone... dar sa stiti ca este foarte buna. Ce-i drept, in functie de forma pe care o veti folosi, este un pic cam multa. Cand am facut prima data aceasta prajitura, s-a cam umplut forma pana in margine si a doua oara am micsorat cantitatea de crema de branza, adica am pus numai 750 grame. Nu este diferenta la gust.

Nu doriti sa gustati! Ok.

Daca nu doriti... va dau reteta poate o pregatiti si gustati mai tarziu:

Ingrediente:
256. gr. biscuiti cu cacao (ciocolata).
 85 gr. UNT (6 linguri de UNT) nesarat topit
900 gr. crema de branza la temperatura camerei
300 gr. zahar
½ lingurita sare
4 oua mari
235 gr. smanatana pt. frisca
227 gr. ciocolata semidulce topita

PT.CREMA GANACHE
227 gr.Ciocolata pentru ganache
235 gr. smantana pt.frisca
1/8 lingurita sare grunjoasa

Preparare:
Incalziti cuptorul la 160 g.C.
Pregatiti o forma detasabila de diametrul de 23 cm.
Intr-un  blender faramitati biscuitii cat se poate de marunt. Adaugati untul topit si mestecati. Transferati amestecul pe fundul formei si presati avand grija sa lasti margine in sus.
Se pune forma intr-o tava si se introduce in cuptor pentru 10 minute. Se pune deoparte dupa ce se scoate din cuptor .
In mixer sau blender se pune crema de branza,zaharul si sarea si se amesteca pana se omogenizeaza bine.
Cu blenderul pornit se adauga pe rand cele 4 oua.
Se adauga si smantana pentru frisca. La sfarsit se adauga 227 gr. ciocolata topita calda.
Se mixeaza cateva secunde si se toarna aceasta compozitie peste biscuitul copt .
Se imbraca  forma in staniol si se pune intr-o tava mai inalta .Se introduce in cuptor si se adauga apa calda in tava pana la jumatatea formei. 
Se coace la 160 gr.Celsius 1 ora. Se stinge focul si se lasa sa stea inca 1 ora in cuptor FARA A DESCHIDE CUPTORUL.
Se scoate din cuptor si se ruleaza cu un cutit pe margine.
Se lasa sa se raceasca complet cel putin 6 ore sau peste noapte.

CREMA GANACHE
Toaca ciocolata in bucati cat mai mici.
 Pune smantana pe foc pana la punctul de fierbere.
 Stinge focul si  adauga ciocolata, FARA A SE AMESTECA, se lasa sa se inmoaie ciocolata 10 minute.
Dupa 10 minute se amesteca pentru a omogeniza crema.

Inainte de a pune crema Ganache se scoate prajitura din forma.
Se toarna Crema Ganache peste blatul de branza.
Se lasa sa se raceasca inainte de servire.



Asta este tot! 

Pofta buna!